Qbuzz presenteert eerste elektrische bus en waterstofbus

Foto: CC BY-SA 3.0/Wikipedia Commons/ PPP

Dit jaar gaan in Groningen en Drenthe waterstofbussen en elektrische bussen van Qbuzz rijden.

De eerste exemplaren van de waterstofbus en elektrische bus werden vrijdag 10 februari onthuld in Groningen door gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk en Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven (D66).

Beide typen bussen stoten geen CO2 uit en passen daarmee in het beleid van de provincies Groningen en Drenthe, die steeds schonere bussen willen laten rijden.

Lijnen

Twee elektrische bussen gaan als Airportlink rijden tussen het centrum van Groningen en Groningen Airport Eelde. Daarnaast worden de bussen ook ingezet als stadsbus in Groningen, ter versterking van bestaande lijnen. De waterstofbussen worden de komende maanden getest.

Twee van dit soort bussen gaan in december rijden, wanneer de nieuwe dienstregeling ingaat, op streeklijnen in Groningen en Drenthe.

Tanken

Waterstofbussen kunnen dezelfde afstand afleggen als dieselbussen. Ook het tanken van waterstof gaat net zo snel als het tanken van diesel of benzine. Hiervoor moeten nog wel speciale tankstations aangelegd worden.

Voorlopig wordt er getankt bij EnTranCe op het Zernike Science Park. Eind dit jaar, als de eerste waterstofbussen gaan rijden, moet het eerste tankstation voor groene (duurzaam opgewekte) waterstof bij AkzoNobel in Delfzijl klaar zijn.

Voor de elektrische bussen geldt dat ze overdag rijden en dat ’s nachts de accu’s bijladen.

Schone bussen

De ontwikkeling van openbaar vervoer op basis van groene waterstof is onderdeel van het plan van de Noordelijke Innovation Board, voor de ontwikkeling van een groene ‘waterstofeconomie’ in Noord-Nederland. Daarnaast willen de provincies Groningen en Drenthe dat er op termijn schone bussen rijden in de regio.

Omdat waterstof en waterstofbussen nu nog duurder zijn dan bussen op reguliere brandstof wordt hiervoor in Europa en bij het ministerie subsidie aangevraagd. Wereldwijd rijden er nu zo’n 50 waterstofbussen in demonstratieprojecten. In Nederland hebben in Amsterdam al eerder waterstofbussen gereden en wordt nu er ook geëxperimenteerd in Rotterdam en de provincie Noord-Brabant.

(Bron: Provincie Groningen)

'

Reacties

article
406596
Qbuzz presenteert eerste elektrische bus en waterstofbus
Dit jaar gaan in Groningen en Drenthe waterstofbussen en elektrische bussen van Qbuzz rijden. De
https://groningen.nieuws.nl/nieuws/406596/qbuzz-presenteert-eerste-elektrische-bus-en-waterstofbus/
2017-02-11T15:00:01+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/128/2017/02/11133427/waterstofbus-cc-by-sa-3.0-PPP1.jpg
Nieuws