Winnaars Groninger Film 2016 bekend

Foto: © Bob de Vries

De winnaars van de Beste Groninger Film 2016 zijn donderdagavond bekend gemaakt tijdens de 21e editie van het International Film Festival Rotterdam in Groningen.

De prijs is in het leven geroepen als aanmoediging voor films en filmmakers afkomstig uit de regio Groningen.

Voor de derde editie van De Beste Groninger Film werden er ruim 40 films ingezonden voor de vier categorieën: non-fictiefilm, videoclip, opdrachtfilm en fictiefilm.

De winnaars zijn:

Beste non-fictiefilm

Winnaar in de categorie beste non-fictiefilm is ‘Bezness as Usual’ van Alex Pitstra

‘Alex Pitstra put met deze film heel expliciet uit zijn eigen leven en weet verschillende documentaire-stijlen vernieuwend met elkaar te verbinden. Hij verschaft een intieme blik in wat het betekent om in het reine te komen met een hybride identiteit’, aldus de jury.

Beste videoclip

Winnaar in de categorie beste videoclip is ‘Headhunterz & Skytech – Kundalini’ van Anton van der Linden.

Deze videoclip is een groot visueel genot, een verrassende reis, waarbij je geen idee hebt waar je uitkomt. Het is een associatieve trip door Groningse bossen, wateren en langs rokende deuren, meldt de jury.

Beste fictiefilm

Winnaar in de categorie beste fictiefilm is ‘In Kropsdam is iedereen gelukkig’ van Joren Molter

Volgens de jury blinkt deze film uit door de architectonische constructie. De gedempte groene kleuren, de verstilling, de onheilspellende onderstroom en de uitgekiende mise-en-scène doen hopen dat we nog veel van Joren gaan zien.

Beste opdrachtfilm

Winnaar in de categorie beste opdrachtfilm is ‘Enzyme Engineering’ van Jesper Buijvoets

Buijvoets’ grootste verdienste is om binnen de grenzen van wat mogelijk is – binnen het genre en de wensen van de opdrachtgever – het formele experiment op te zoeken. De “verbeelding” van “Enzyme Engineering” resulteert in een smaakvolle botsing van kunst, beweging, kleur en vormen, meldt de jury.

De jury bestond uit juryvoorzitter Tom Slootweg (promovendus en docent Film & Media studies), Malou Gorter (actrice, speelt o.a. in de film Tonio), Laura van Zuylen (filmjournalist bij de Filmkrant) en Meindert Talma (muzikant, schrijver en clipmaker).

De winnende films krijgen elk een cheque van € 1.000,- te besteden bij de Cine Media Groep. De films zijn op zondag 12 februari om 14.30 uur te bekijken in het Groninger Forum. Een kaartje kost € 9,50 en is te bestellen via de website of aan de kassa van het Hereplein. De winnaars zijn waar mogelijk zelf bij de vertoning aanwezig om hun films toe te lichten.

Voor meer informatie: www.groningerforum.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden