Provincie Groningen verbouwt duurzaam

Foto: De Redactie

De provincie Groningen is gestart met de verbouwing van een deel van het provinciehuis. Het gedeelte dat parallel loopt aan de Turfsingel wordt een multifunctionele kantoorvleugel.

De verbouwing vindt duurzaam plaats. Een deel van de vrijgekomen materialen gebruikt de provincie opnieuw. Ook komt er een inventief ventilatiesysteem en gebruikt de provincie slimme manieren om daglicht naar binnen te halen.

Meubels uit de gordingen

Van de houten balken uit de dakconstructie (gordingen) worden stoelen en banken maken. Jurian Zijlstra, eigenaar van Style26 is de initiatiefnemer en heeft een coƶrdinerende rol. Het bedrijf richt zich op innoverende projectinrichting.

Samen met Werkplein Ability, een leerwerkbedrijf uit Uithuizen gaat Style26 de meubels maken. Werkplein Ability werkt met medewerkers met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt.

Ventilatie en daglicht

Meer voorbeelden van duurzame ingrepen rond de verbouwing is het plaatsen van Solatubes. Een Solatube vangt het buitenlicht op met een koepel en transporteert het daglicht via een zeer reflecterende daglichtbuis. Een plafondplaat verspreidt het daglicht in elke willekeurige ruimte waar normaal geen natuurlijk licht binnenkomt.

Ook komt er een ingenieus ventilatiesysteem. Het systeem creƫert zoveel mogelijk stilstaande lucht, met als resultaat veel minder klimaatklachten (geen tocht) en sterk verminderd energieverlies door de gevels (met minder energieverbruik voor verwarming).

Een laatste voorbeeld van een duurzame maatregel is uitbreiding van de douchegelegenheid om medewerkers extra te stimuleren om op de fiets naar het werk te komen.

Gedeputeerde Nienke Homan verrichtte samen met directeur Sietske Faber donderdag de starthandeling van de verbouwing.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden