‘Voorkom gehoorschade met goede oordoppen’

Foto: De Redactie

De afdelingen Oogheelkunde en Keel-, Neus-, en Oorheelkunde (KNO) van het Martini Ziekenhuis vragen aandacht voor de nadelige gevolgen van vuurwerk voor ogen en oren aan het eind van het jaar. Ieder jaar in de decembermaand worden vuurwerkbrillen en oordoppen verkocht om deze schade te voorkomen.

De afdeling KNO gaat nu het hele jaar oordoppen verkopen, meldt het Martini Ziekenhuis.

‘We zien steeds meer jonge mensen met ernstige gehoorschade. Bijvoorbeeld door luide muziek tijdens het uitgaan, harde geluiden tijdens het klussen of op het werk. Goede oordoppen kunnen dit voorkomen’, vertelt KNO-arts Hans Claessens.

Gehoorschade

Gehoorschade ontstaat doordat de trilharen in het binnenoor beschadigd raken door te hard geluid. Vanaf 80 decibel kan geluid schadelijk zijn. Dat geluidsniveau is gelijk aan een heel hard rinkelende wekker naast je bed of vlakbij een drukke verkeersweg of een langsrijdende trein.

Maar ook met je koptelefoon naar luide muziek luisteren is schadelijk. De trilharen raken overbelast en gaan kapot.

Mensen denken vaak dat dit alleen kan gebeuren als een geluid heel erg hard is, maar het gebeurt ook als je te vaak of langdurig aan hard geluid wordt blootgesteld. Het gevolg kan ernstige slechthorendheid of zelfs doofheid zijn, maar ook een constante piep, ruis of een overgevoeligheid voor geluiden.

Gehoorschade is onherstelbaar daarom is voorkomen van groot belang.

Daarom kan iedereen op de polikliniek KNO het hele jaar door voor slechts drie euro kwalitatief goede oordoppen kopen. Deze dempen harde en schadelijke geluiden, zoals harde knallen en (te) luide muziek bij festivals en concerten.

Vuurwerkbrillen

Ook is het dit jaar mogelijk om op de polikliniek van Oogheelkunde voor één euro een vuurwerkbril aan te schaffen. De vuurwerkbril is gemaakt van een sterke kunststof en sluit goed aan op het gezicht, waardoor uw ogen goed beschermd zijn.

Met de beschermende maatregelen in combinatie met juiste wijze van aansteken, kan oogletsel en gehoorschade voorkomen worden. Ook voor toeschouwers zijn deze maatregelen belangrijk, want de afgelopen jaren bleek dat de helft van de gewonden door vuurwerk omstanders waren.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden