Martini Allergie Centrum voor Kinderen viert 5-jarig jubileum

Foto: Martini Ziekenhuis Groningen

Het Martini Allergie Centrum voor Kinderen (MACK) viert deze week het 5-jarig jubileum. In de jubileum week organiseert het MACK tal van activiteiten voor patiënten, verwijzers en medewerkers.

Dinsdag 13 december vindt de publiekslezing “Allergie bij Kinderen” plaats. Onder leiding van presentatrice Marijke Roskam vertellen een ervaringsdeskundige, de diëtist en kinderartsen van het MACK over allergieën bij kinderen.

Gerbrich van der Meulen, kinderarts-allergoloog van het MACK: “Bij ongeveer 15% van alle kinderen wordt er een voedselallergie vermoed, bij slechts 2% wordt het ook echt aangetoond. We zien de laatste jaren het aantal kinderen met een ernstige voedselallergie stijgen, met name voor pinda’s en noten.”

Het MACK zorgt er voor dat deze kinderen in een kindvriendelijke omgeving snel terecht kunnen voor een eerste afspraak. Het multidisciplinair behandelteam van het MACK zorgt er voor dat kinderen met een ernstige allergie zo veel mogelijk kind kunnen zijn.

Allergenenvrijbuffet

Zaterdag 10 december was er voor patiëntjes van het MACK en hun ouders een speciaal buffet dat vrij was van 15 allergenen.

Kinderdiëtist Irene Herpertz: “Voor een kind met een allergie is het niet altijd vanzelfsprekend om overal uit eten te kunnen gaan. Als ouder en kind met een allergie moet je altijd controleren wat je eet en wat de ingrediënten en allergenen zijn. Met dit speciale buffet kunnen kinderen zorgeloos eten, samen met hun familie.”

Het buffet werd bereid door de speciaal opgeleide dieetkoks van het MACK.

MACK

Het MACK is gespecialiseerd in de diagnostiek, behandeling en ondersteuning van kinderen met (verdenking van) complexe allergieën. Allergieklachten bij kinderen kunnen zich uiten in eczeem, hooikoorts, astma en/of buikpijn.

Jaarlijks ziet het centrum ongeveer 1.000 kinderen uit heel het Noorden en verder. Sinds de start in 2011 zijn bijna 3.000 voedselprovocaties uitgevoerd.

Het MACK is de afgelopen jaren uitgegroeid tot het grootste centrum op het gebied van kinderallergieën in Noord-Nederland.

Delen van expertise

Het MACK hecht grote waarde aan het samenwerken en het delen van haar expertise met andere kinderartsen. Daarom is er donderdag 15 december voor de verwijzende kinderartsen uit de noordelijke provincies een bijscholingscursus, met als thema ”MACK 5 jaar later, focus op samenwerken”.

Bestuursvoorzitter Hans Feenstra van het Martini Ziekenhuis: “Het MACK heeft een bovenregionale functie en heeft de afgelopen jaren veel kennis opgebouwd. Door deze kennis te delen is een goede doorverwijzing mogelijk zodat een kinderen met een allergie op de juiste plek terechtkomt.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden