UMCG lanceert unieke app voor mensen met spraakstoornis

Foto: De Redactie

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) lanceert maandag 12 december een voor Nederland unieke app voor patiënten met de spraakaandoening ‘spraakapraxie’. Patiënten kunnen met deze app thuis aan de slag met oefeningen van hun logopedist.

Spraakapraxie

De app is onderdeel van de behandeling van mensen met spraakapraxie, meldt het UMCG. Dat is een aandoening waarbij er problemen zijn met spreken en verstaanbaarheid. Daarnaast wijkt de zinsmelodie af. Spraakapraxie komt voor bij mensen met een niet-aangeboren hersenletsel. In Nederland krijgen jaarlijks zo’n 3000 mensen de aandoening.

Thuis oefenen

De app is onderdeel van de behandeling van mensen met spraakapraxie. Patiënten kunnen thuis oefenen met opdrachten die een logopodist speciaal voor de patiënt klaarzet. De app kan uitgebreid worden met allerlei toepassingen, zoals meertaligheid en een behandelmethode voor afasie( = de persoon kan niet meer kunnen zeggen, wat hij wil).

Het UMCG Centrum voor de Revalidatie heeft een wetenschappelijk onderbouwde methodiek, het Therapeutisch Instrument voor Apraxie van de Spraak (TIAS)voor de behandeling ontwikkeld.

De app wordt maandag tijdens een feestelijke bijeenkomst gelanceerd.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden