Subsidie voor nieuwe machine voor DNA-onderzoek

Foto: De Redactie

De Groninger bedrijven Fluctus, Sylphium en S&S Systems BV ontvangen een subsidie van bijna 42.000 euro van de Provincie Groningen voor de ontwikkeling van een machine, waarmee DNA-analyses uitgevoerd kunnen worden.

Met deze machine kan buiten een laboratorium worden bekeken of voedingsmiddelen de juiste ingrediënten bevatten en of er bacteriën in voorkomen, meldt de provincie Groningen. Zo is bijvoorbeeld te zien of een rundvleeshamburger daadwerkelijk alleen uit rundvlees bestaat of ook paardenvlees bevat. Ook kan worden vastgesteld of voedingsmiddelen bacteriën, zoals salmonella, bevatten.

Een aantal Groninger bedrijven ziet samen met de Rijksuniversiteit Groningen mogelijkheden om een nieuwe machine te ontwikkelen die buiten het laboratorium gemakkelijk door iedereen bediend kan worden. Bedrijven uit onder meer de voedingsmiddelenindustrie, de veeteelt, de medische sector en onderzoekers van waterkwaliteit kunnen dan zelf ter plekke analyses uitvoeren.

De machine wordt eerst getest en als deze goed werkt, op de markt gebracht. Bij succes levert de machine in totaal 15 banen op in de provincies Groningen en Friesland.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden