Mogelijk parelmoerwolken te zien maandag

Foto: CC BY-SA 4.0/Wikipedia Commons/ Marcoaliaslama

De komende dagen is het vrij koud. Maandag wordt het misschien koud genoeg om parelmoerwolken te zien in Nederland.

Deze prachtig gekleurde wolken zijn vrij uniek in onze omgeving.

Parelmoerwolken

Parelmoerwolken ontstaan in de stratosfeer als de temperatuur rond -80 graden ligt of nog wat lager. De weermodellen laten voor maandag temperaturen op zo’n 15 kilometer hoogte zien die tussen -76 en -80 liggen, meldt Weerplaza.

Met een beetje geluk wordt het net koud genoeg en zijn een paar van deze wolken te zien die veel hoger voorbij trekken dan de gebruikelijke wolken die we zien.

Rond 17 uur kijken

De meeste kans om de stratosferische wolken te zien is rond 17.00 uur aan het einde van de middag. De zon is dan een goed half uur onder maar belicht nog wel eventuele wolken die op ruim 20 kilometer hoogte voorbij kunnen zweven.

Het weer leent zich goed voor een blik op de hemel. Het is waarschijnlijk vrij helder, alleen in het westen kan wat lagere wolken overdrijven die een vrij zicht op de hoge hemel enigszins kunnen hinderen. Warm aankleden is aanbevolen want het zal op de meeste plekken alweer een graadje vriezen.

Raymond Klaassen, meteoroloog bij Weerplaza gaat zelf zeker ook kijken: “De kans is niet heel groot, maar het is zeker de moeite waard om even te kijken. Mooie parelmoerwolken kunnen een heus spektakel zijn. Het zou toch een mooi extra cadeautje zijn op pakjesavond.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden