Nanocar van Ben Feringa levensgroot op Grote Markt

Foto: Peter van der Sijde

Op de Grote Markt staat sinds woensdag een levensgrote nanocar als eerbetoon aan Nobelprijswinnaar Ben Feringa.

De nanocar, een vierwielaangedreven moleculair autootje, is de uitvinding van RUG-wetenschapper Ben Feringa en heeft in werkelijkheid de grootte van een miljoenste millimeter, een nanometer. Het uitvergrote model op de Grote Markt heeft een afmeting van 4 bij 6,5 meter en is een initiatief van de Gemeente Groningen en Marketing Groningen in samenwerking met de Rijksuniversiteit.

De nanocar is te zien tot aanstaande vrijdag op de Grote Markt en vertrekt daarna naar het plein voor het Academiegebouw om later op het Zerniketerrein zijn uiteindelijke plaats in te nemen.

De organisatoren nodigen iedereen uit om een selfie te maken met de nanocar, de leukste inzending wordt beloond met een 3D full body-beeldje oftewel een miniversie van zichzelf.

Alfred Nobel

Naast de levensgrote nanocar is er vanaf donderdag ook een speciale projectie op de Martinitoren te zien die het portret van Alfred Nobel toont. Deze projectie is te zien tot 10 december.

Daarnaast ontwikkelde de RUG in samenwerking met Marketing Groningen een zogenaamde ‘explanimation’, een animatie die uitlegt waarom de uitvinding van Ben Feringa zo spectaculair is. Deze wordt vertoond op de webpagina’s van de RUG en City of Talent en via social media.

Nobellezing

Aanleiding voor de activiteiten rondom de Nobelprijswinnaar is de lezing die Feringa woensdag 30 november heeft gegeven in de Martinikerk in Groningen. Deze lezing zal Feringa ook geven tijdens de uitreiking van de Nobelprijs op 10 december in Zweden.

Expositie over Feringa

Bij de entree van het Universiteitsmuseum Groningen is vanaf 1 tot en met 31 december een mini-expositie van De Verhalen van Groningen te zien over Groningse Nobelprijswinnaars.

De mini-expositie loopt vooruit op een gratis expositie over Nobelprijswinnaar Ben Feringa en de Groningse traditie van bijzondere vindingen die vanaf 26 januari te zien is in het Universiteitsmuseum.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen