Schrijver Erik Nieuwenhuis krijgt Belcampo Stipendium

Erik Nieuwenhuis.
Foto: Jan Glas

De schrijver Erik Nieuwenhuis ontvangt dit jaar het Belcampo Stipendium, de literaire prijs van de provincie Groningen, die tweejaarlijks wordt uitgereikt.

Voor het Belcampo Stipendium krijgt Nieuwenhuis de opdracht om een novelle te schrijven die een verbinding heeft met de provincie. De novelle moet voor 1 juni volgend jaar klaar zijn.

Erik Nieuwenhuis (1964) was een van de drie genomineerden voor het Belcampo Stipendium, naast Peter Middendorp en Janneke Holwarda.

Groot stilist

Volgens de jury is Nieuwenhuis een groot stilist met prachtige idee├źn en gedachte-experimenten. Nieuwenhuis publiceerde tot nu toe drie romans: ‘Een gat in de lucht’ (2010), ‘Man van de wereld (2012)’ en ‘Ben’ (2016). De juryleden waren vol bewondering over deze drie romans.

De subtiele ironie in zijn schrijfstijl maakt volgens hen het lezen van Nieuwenhuis’ werk tot een feest.

Schrijver & Caravan

Als medeoprichter en redacteur van literair tijdschrift Schrijver & Caravan heeft hij in de jaren negentig zijn sporen verdiend in de literaire wereld van Groningen. De jury zou het toejuichen als Nieuwenhuis in een historische novelle zijn ervaringen van deze periode zou verwerken.

Erik Nieuwenhuis

Erik Nieuwenhuis studeerde Nederlands in Groningen en woont tegenwoordig in Amsterdam. Nieuwenhuis is medeoprichter van het literaire magazine ‘Schrijver & Caravan’. Ook schreef hij columns in het tijdschrift ‘Tzum’.

In 1996 ontving Nieuwenhuis het Hendrik de Vries-stipendium voor een selectie uit zijn verhalen.

Belcampo Stipendium

Het Belcampo Stipendium wordt eens in de twee jaar toegekend aan een schrijver of dichter om literair talent te stimuleren. Deze produceert een essay, novelle of gedichtenbundel, die een verbinding moet hebben met de provincie. Voor de opdracht is 3.500 euro beschikbaar.

Leerlingen van het Noorderpoort verzorgen de vormgeving van de novelle. De winnaar voert de opdracht binnen zes maanden uit. Daarna volgt de presentatie van de Belcampo-uitgave. De precieze opdracht voor de schrijver wordt binnenkort bekend gemaakt.

Eerdere winnaars waren onder anderen Nanne Tepper, Anneke Claus, Jan Glas, Nyk de Vries en Ronald Ohlsen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden