‘Eén van de donkerste nachten’

Planeet Venus
Foto: De Redactie

Komende nacht wordt één van de donkerste nachten van deze winterperiode, omdat de maan de hele nacht afwezig is.

Het is nieuwe maan en dat betekent dat de maan onzichtbaar is, meldt Weerplaza.

De combinatie van nieuwe maan, onbewolkt weer en de lange nachten zorgen voor ideale omstandigheden om deze avond en nacht te genieten van de sterrenhemel, planeten en de Melkweg.

Ook is het een groot deel van de avond en nacht onbewolkt, alleen in het noorden neemt de bewolking later in de nacht toe. Buiten de bewoonde gebieden laat de sterrenhemel zich helemaal vooral in volle glorie bezichtigen, inclusief de Melkweg.

Het is wel koud want Halverwege de avond vriest het overal al en uiteindelijk wordt het in het noorden -2 graden en in Brabant en delen van Limburg -7 graden.

Een nacht zo donker als deze komt slechts een paar keer per jaar voor, doordat de maan vaak zorgt voor storend licht. In de zomer wordt het ’s nachts sowieso niet volledig donker, omdat de zon langs de noordelijke hemel continu voor enige schemering zorgt.

Ook eind december en eind januari maken we weer kans op zulke donkere nachten, want ook dan is het nieuwe maan, maar het is nu nog niet bekend of het dan onbewolkt zal zijn.

Venus, Mars en Jupiter zichtbaar

De planeten Venus, Mars en Jupiter zijn een deel van de avond en nacht te zien, ook met het blote oog en vanuit de stad. Venus en Mars zijn al snel na zonsondergang zichtbaar.

Michiel Severin, meteoroloog van Weerplaza: “Voor Venus kijk je richting het zuidzuidwesten. Je moet wel een vrij uitzicht richting de horizon hebben want de planeet komt niet echt hoog aan de hemel te staan. Maar als je aan die voorwaarde voldoet, kan je de planeet niet missen. Het is veruit de helderste ‘ster’ die je ziet. Net na zeven uur verdwijnt Venus weer onder de horizon. Mars is ook vroeg in de avond al zichtbaar. Kijk voor Mars naar het zuiden tussen half zes en negen uur vanavond.”

Jupiter is in de late nacht en vroege ochtend waarneembaar. Tussen tien voor vier en kwart voor acht is deze planeet als een heldere ster te zien boven de zuidzuidoostelijke horizon. Jupiter staat wat hoger dan Mars en Venus.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden