D66, ChristenUnie, PvdA, GroenLinks: spoeddebat over mislukt akkoord bed-bad-broodvoorziening

Foto: Google Maps

De fracties van D66, ChristenUnie, PvdA en GroenLinks uit Groningen hebben een spoeddebat aangevraagd over het mislukken van het overleg over de bed, bad en brood voorzieningen.

Het akkoord is volgens de verantwoordelijk staatssecretaris Dijkhoff mislukt, omdat gemeenten er onderling niet uitkwamen.

Bed, bad, brood én begeleiding

Bed, bad en brood is de opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers. De opvang in deze locaties is van korte duur, als dit mogelijk is. Ook verblijven vaak mensen in deze opvang die wel terug willen, maar dit niet kunnen vanwege bijvoorbeeld het ontbreken van de juiste papieren. Of omdat simpelweg het land van herkomst niet meewerkt aan terugkeer.

In Groningen wordt al jaren met succes ook begeleiding aan de drie B’s toegevoegd; omdat uit ervaring blijkt dat mensen daardoor wel met succes de volgende stap kunnen zetten.

Groningen heeft zich altijd verzet tegen het voorstel van de staatssecretaris voor een centraal aangestuurde sobere opvang. Niet omdat Groningen vindt dat mensen die geen recht hebben op verblijf moeten blijven, maar omdat het niet bieden van begeleiding er voor zorgt dat mensen uiteindelijk op straat terecht komen.

Consequenties

De fracties willen van wethouder Schroor weten hoe het heeft kunnen gebeuren dat het akkoord niet bereikt is en wat de consequenties hiervan zijn voor de huidige gebruikers. Want volgens alle vier de fracties geldt: ‘niemand op straat’.

Het debat vindt woensdag om 16.00 uur plaats.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden