Onderwijsprijs voor De Kimkiel en Fiducia en Eemsdeltacollege

CSBO De Kimkiel en CSBO Fiducia voor speciaal onderwijs uit Groningen en het Eemsdeltacollege uit Siddeburen hebben de Onderwijsprijs Groningen 2016 gewonnen. Ze vertegenwoordigen de provincie Groningen in maart bij de finale van de Nationale Onderwijsprijs in Rotterdam.

De prijs, een bronzen olifant werd dinsdagavond uitgereikt door gedeputeerde Eelco Eikenaar in het provinciehuis.

‘Vakantiemuseum’

CSBO De Kimkiel en CSBO Fiducia uit Groningen wonnen de eerste prijs in de categorie basisonderwijs voor het gezamenlijke project ‘vakantiemuseum’.

Leerlingen krijgen in de laatste week voor de zomervakantie de opdracht een vakantieherinnering mee te nemen, met elk jaar een ander thema, bijvoorbeeld ‘water’. Met de meegebrachte foto’s, kuntswerkjes, of bijvoorbeeld zakjes zand, wordt het museum ingericht. Rond het thema zijn allerlei activiteiten, zoals ijsjes schilderen, of theater over vakantieherinneringen.

Inventieve oplossing

Volgens de jury is het is een inventieve oplossing voor de vraag: ‘hoe zorg je er voor, op deze scholen voor speciaal onderwijs, dat leerlingen én hun ouders zo snel mogelijk aansluiting vinden bij hun school’.

De tweede prijs ging naar de Tine Marcusschool, de derde prijs naar de Oecumenische Basisschool Dom Helder Camara. Allen uit de stad Groningen.

‘Hier kom ik weg, hier moet je wezen’

Het Eemsdeltacollege uit Siddeburen won in de categorie voortgezet onderwijs, voor het project ‘Hier kom ik weg, hier moet je wezen’. Aanleiding was de vraag van de gemeente Slochteren een website te maken over de plaats.

De jury is enthousiast over de inzending: “Dit project heeft alles in zich wat onderwijs aantrekkelijk kan maken: werken met nieuwe media, onderzoek, organisaties buiten de school spreken. De bibliotheek legde de kinderen uit hoe je bronnenonderzoek verricht en op school werd alles geleerd over interviewen, fotograferen en het schrijven van webteksten. Het resultaat is daar: een professionele en aantrekkelijke website.

De tweede prijs ging naar het Maartenscollege uit Haren en de derde prijs naar Kamerlingh Onnes uit Groningen.

Presentatieprijs

De zes genomineerde scholen presenteerden ieder hun project. Een presentatieprijs werd uitgereikt, een cheque ter waarde van 250 euro om de beste presentatie te waarderen.

Deze prijs ging in de categorie primair onderwijs naar de Tine Marcusschool uit Groningen en in de categorie voortgezet onderwijs naar het Kamerlingh Onnes, ook uit Groningen.

Jury

Dit jaar bestond de jury uit Dominique de Haas (juryvoorzitter), lid van Provinciale Staten, Nico Foppen, bestuurder bij CNV Onderwijs en Gea Meulema, onderwijsjournalist bij Dagblad van het Noorden.

Initiatiefnemer van de Nationale Onderwijsprijs is het Instituut voor Nationale Onderwijs Promotie (INOP).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen