Actie tegen voedselverspilling: Gratis Bloemkoolsoep Waagplein

Zaterdagmiddag werd op het Waagplein gratis bloemkoolsoep uitgereikt aan het winkelend publiek op de laatste dag van inspiratiefestival Let’s Gro.

De soep werd gemaakt van onder meer ‘Gouden Bloemkolen’, bloemkolen die door een goudgele verkleuring volgens een “Friese boer” niet meer bruikbaar zouden zijn.

Met het initiatief van De Streekboer, Youth Food Movement Groningen, Natuur en Milieufederatie Groningen, Stichting BINt en gemeente Groningen hopen zij Stadjers te inspireren hun boodschappen vaker lokaal te doen. Ook willen ze dat groentes met kleine smetjes niet langer vernietigd worden.

Groene Peper

Voorafgaand aan de actie van de ‘Gouden Bloemkoolsoep’ kreeg afhaalrestaurant ‘De Wortel van Vier’ de eerste Groene Peper van Groningen uitgereikt.

De Wortel van Vier is een afhaalrestaurant in Beijum waar maaltijden verkocht worden bereid van ingrediënten die tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten of waar een barstje in zit. Door er volwaardige maaltijden van te maken, worden geen producten weggegooid.

De winnaar ontving zaterdagmiddag een cheque ter waarde van 1000 euro, een speciaal ontworpen beeldje en eeuwige roem. Daarnaast krijgt het initiatief een plekje op de website van Reframe om zo in heel Europa mensen te inspireren.

De ‘Groene Peper’ werd uitgereikt door voedselexpert Wout Veldstra en de Gemeente Groningen tijdens Let’s Gro, in het kader van het project Reframe. De prijs is bedoeld als stimulans voor grensverleggende, inspirerende en vernieuwende regionale voedselinitiatieven, die ervoor zorgen dat voedsel uit Groningen in de regio blijft.

Het project Reframe is een Europees project naar het sluiten van de voedselketen oftewel hoe kunnen we de voedselproductie en -vraag beter op elkaar afstemmen. Hierdoor wordt de voedselproductie duurzamer door het verminderen van transport en krijgen consumenten de kans om weer kennis te maken met lokaal voedsel.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden