Kristallnacht herdenking in Groningen

Foto: Publiek Domein

Ieder jaar wordt op woensdag 9 november de Kristallnacht herdacht in Groningen. Burgemeester Peter den Oudsten van Groningen houdt een toespraak tijdens de herdenking van de Kristallnacht op de Grote Markt in Groningen.

Kirstallnacht

In de Kristallnacht, de nacht van 9 op 10 november 1938, werden in heel Duitsland duizenden woningen en winkels van joden en hun synagogen en gebedshuizen vernield of in brand gezet. Veel Joden kwamen om en mensen sloegen massaal op de vlucht. Deze nacht was mede aanzet tot de verschrikkingen van de daarop volgende nazitijd.

De term Kristallnacht, ook wel Nacht van het gebroken glas, is vernoemd naar de grote hoeveelheid glasscherven van winkelruiten waarmee de straten bezaaid lagen na afloop van de gebeurtenissen rond die nacht.

Het Comite Kristallnachtherdenking wil naast herdenken op 9 november ook stilstaan bij het feit dat ook in huidige maatschappij nog steeds groepen mensen worden gediscrimineerd op grond van afkomst, religie of seksuele geaardheid.

Programma

Na de opening en de toespraak van burgemeester den Oudsten draagt stadsdichter Kasper Peters een gedicht voor en treedt het koor 4 Mei-Projekt op.

Daarna is er een stille fakkeloptocht van de Grote Markt naar de synagoge in de Folkingestraat. Daar zal stadshistoricus Beno Hofman en voordracht houden, is er zang door het 4 Mei-Projekt, poëzie van Kasper Peters en een optreden van een hiphopgroep.

De aanvang is om 20.00 uur op de Grote Markt.

Organisatie

De organisatie van de Kristallnachtherdenking in Groningen is in handen van Stichting Folkingestraat Synagoge, Werkgroep Vluchtelingen Vrij, COC Groningen en Drenthe, het 4 MeiProjekt, Amnesty International en het Sociaal Centrum Groningen.

Voor meer informatie: synagogegroningen.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen