Zorgen over jonge thuiszitters met gedragsproblemen

Foto: Publiek Domein

De PvdA maakt zich zorgen over minderjarigen met ernstige psychische en gedragsproblemen die niet naar school gaan.

‘Vanuit het jeugd- en jongerenwerk krijgen wij signalen dat er jongeren thuis zitten, omdat er in Groningen geen geschikte onderwijslocatie is’, zegt PvdA-raadslid Maarten van der Laan.

Het gaat om leerlingen die zijn aangewezen op passend onderwijs van RENN4. Zij zijn geschorst, of van school gestuurd. Sommigen van deze leerlingen zouden een brief hebben gekregen, waarbij zij worden verwezen naar passend onderwijslocaties in Drachten en Assen.

Op grond van de Wet Passend Onderwijs en de Jeugdwet is de gemeente verplicht om samen te werken met het passend onderwijs. Dat gebeurt gelukkig ook. Daarnaast heeft Groningen zichzelf ten doel gesteld dat ieder kind een geschikte plek heeft binnen het onderwijs. RENN4 moet jongeren met gedragsproblemen zo’n plek bieden.

De PvdA stelt nu schriftelijke vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders.

‘Wij willen weten hoeveel jongeren die eigenlijk RENN4-onderwijs moeten volgen thuis zitten’, zegt fractievoorzitter Carine Bloemhoff. ‘Ook willen we weten of het klopt dat zij worden doorverwezen naar scholen in Friesland en Drenthe. Wij vinden dat deze jongeren ook naar school moeten kunnen in een grote stad als Groningen.’

Ieder kind heeft recht op onderwijs. De PvdA Groningen gunt iedere jongere een passende plek in het onderwijs. Hiervoor kan volgens de PvdA niet genoeg aandacht zijn. Onderwijs is en blijft cruciaal voor de kansen van álle kinderen en jongeren om hun dromen en doelen te helpen bereiken en bij te dragen aan een sterke en sociale samenleving.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden