Tweede patiëntvriendelijke verbandwisselkamer geopend Martini Ziekenhuis

Nieuwe verbandwisselkamer.
Nieuwe verbandwisselkamer.
Foto: Martini Ziekenhuis Groningen

Brandwondencentrum Groningen van het Martini Ziekenhuis heeft een tweede patiëntvriendelijke verbandwisselkamer in gebruik genomen. Tijdens de Publieklezing over brandwonden verrichtte Rob Baardse, directeur van de Nederlandse Brandwonden Stichting, de openingshandeling.

De verbandwisselkamer is zo ingericht dat hij patiënten met ernstige brandwonden meer comfort biedt tijdens de pijnlijke verbandwisselingen.

De bouw van deze verbandwisselkamer op de Intensive Care van het brandwondencentrum is mogelijk gemaakt door de grote opbrengst van de actie WAUW rondom en na De 4 Mijl van Groningen in 2014, de steun van de Nederlandse Brandwonden Stichting en De Vriendenloterij. De verbandwisselkamer kostte 75.000 euro.

Voor volwassenen

Vorig jaar opende het brandwondencentrum op de polikliniek en verpleegafdeling al de meest kindvriendelijke verbandwisselkamer van Europa.

‘Toen we het succes daar zagen, wilden we ook graag een kamer op de Intensive Care van het brandwondencentrum realiseren’, vertelt manager Jacob Blik van het brandwondencentrum. Deze verbandwisselkamer moest ook geschikt zijn voor volwassen patiënten met brandwonden, waardoor de aankleding van deze verbandwisselkamer heel anders is.

In deze kamer waant de patiënt zich in de duinen van Schiermonnikoog. De kamer beschikt verder over een high tech in hoogte verstelbaar bad waarin de watertempratuur heel secuur kan worden afgesteld. Er is sfeerverlichting, maar ook licht dat voor verpleegkundigen en artsen nodig is om de wonden goed te inspecteren. Boven het bad hangt een speciale televisie, die nat mag worden en goed schoon te maken is.

‘Allemaal bijzonderheden die de kosten van de kamer zo hoog maakten. We zijn dan ook iedereen die heeft bijgedragen aan dit project enorm dankbaar!’, aldus manager Jacob Blik van het brandwondencentrum.

Brandwondenzorg

Hans Feenstra, bestuursvoorzitter Martini Ziekenhuis: ‘De brandwondenzorg in Nederland wordt uiteraard voor het grootste deel collectief gefinancierd, maar dat is onvoldoende voor deze extra’s die de professionals en patiënten wel noodzakelijk achten. Giften als deze zijn daarvoor onmisbaar.’

Rob Baardse sluit daarop aan: ‘We hoorden van het team hier in Groningen over het grote succes van de verbandwisselkamer voor kinderen. En we zijn natuurlijk heel blij en trots dat we die samen hebben kunnen realiseren. Toch bleef het bij me knagen; eigenlijk is het niet eerlijk. Ik vind namelijk dat élke patiënt met brandwonden dit verdient. Daarom doet het me bijzonder veel deugd dat we deze nieuwe verbandwisselkamer nu openen.’

Brandwondenzorg in Nederland

Brandwondencentrum Groningen werkt intensief samen met de twee andere brandwondencentra in Nederland (Rode Kruis Ziekenhuis en Maasstad Ziekenhuis) op het gebied van de brandwondenzorg.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen