Nationale Boerenkooldag 2016

Foto: CC BY-SA 3.0/Wikipedia Commons/ M. Minderhoud

Vandaag, maandag 24 oktober is het Nationale Boerenkooldag: een jaarlijkse feestdag voor de lekkerste en groenste groente van Nederland.

Nationale Boerenkooldag

Hoe de Nationale Boerenkooldag precies is ontstaan, de geschiedenis hult zich in (groene) nevel. De boerenkooloogstfeesten worden wel al honderden jaren gevierd, voornamelijk in streken waar boerenkool van oudsher veel wordt geteeld zoals Noord-Holland.

‘Boerenkooldag wordt het eerst genoemd in een geschrift uit 1641 waarin wordt verhaald over jonkvrouw Geertruida van Staelre die in de nacht van 24 oktober een aantal stronken boerenkool stal uit het Spaanse kampement, wat ervoor zorgde dat het boerenkooldorp Warmenhuizen stand kon houden’.

Veel dorpen uit die streek herdachten dit jaarlijks door de sterkste vrouw van het dorp in een berg boerenkool te lanceren (vroeger met paard, nu vaak met motor of elektrische fiets).

De moderne Nationale Boerenkooldagviering vindt waarschijnlijk zijn oorsprong in de periode net na de Tweede Wereldoorlog. Een aantal boerenkoolburgemeesters besloot tijdens de start van het boerenkoolseizoen grote boerenkoolfeesten te geven om de regio weer te laten aansterken. De plattelandsbevolking kon de winter beginnen door deze stevige en gezonde groente kosteloos tot zich nemen.

Stamppot ‘Mous’

In het Gronings wordt boerenkool ‘Mous’ genoemd. In tegenstelling tot de “Hollandse” stamppot boerenkool, wordt de Groningse stamppot ‘Mous’ van oudsher niet met rookworst (die kwam in Groningen vroeger nauwelijks voor) en een kuiltje jus gegeten. In Groningen bestaat een eigen versie, die overigens per familie kan verschillen.

De meeste stamppotten Mous wordt met gort bereid en daarbij een verse Groninger metworst en een krokant gebakken speklapjes. De gort is het meest typische aan de Groningse boerenkool.

Boerenkoolactiviteiten

Boerenkooldag op 24 oktober wordt een steeds populairdere aangelegenheid waarbij boerenkoolactiviteiten overal in het land worden georganiseerd, zoals boerenkoolmarkten, boerenkooldiners en zelfs National Kale Sweater Day.

Nationale Boerenkooldag wordt in de volksmond ook al de “groene Koningsdag” genoemd.

Dus eten we vandaag boerenkool of ‘Mous’?

(Bron:www.boerenkool.nl/)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen