Huizenprijzen in Groningen lager door aardbevingen

Foto: ANP

Uit onderzoek van de economen Koster en Van Ommeren van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam blijkt wel degelijk dat de aardbevingen in Groningen leiden tot lagere huizenprijzen.  Het is volgens beide economen de eerste keer dat er een verband is aangetoond.

Uit het onderzoek blijkt dat sterke aardbevingen, met een kracht boven de 2,2 op de schaal van Richter, huizenprijzen in de buurt van de aardbeving verlagen. Het gaat om huizen binnen een straal van tien kilometer rondom de sterkste aardbevingen.

De huizenprijs per aardbeving daalt met 3000 euro volgens Koster. De daling van de prijs kan flink oplopen voor huizen die meerdere keren getroffen zijn door een aardbeving. Er wordt geschat dat de woningprijzen in Groningen in totaal met ongeveer 150 miljoen euro gedaald zijn als gevolg van de aardbevingen. Dat zou neerkomen op 500 euro per huishouden.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken zei in 2013 nog dat de aardbevingen niet leiden tot een waardedaling van woningen, al meldden lokale makelaars en overheden van wel. Kamp beloofde toen de waardeontwikkeling van de huizen in het aardbevingsgebied in de gaten te zullen houden.

Lees ook

Het artikel van Hans Koster en Jos van Ommeren is binnenkort via de website van de VU te lezen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden