Martini Ziekenhuis ontvangt internationale accreditatie voor palliatieve zorg

Palliatief team Martini Ziekenhuis
Foto: Martini Ziekenhuis Groningen

Het Martini ziekenhuis heeft maandag de internationale accreditatie voor palliatieve zorg van ESMO, (European Society for Medical Oncology) ontvangen. Alleen het Martini Ziekenhuis en UMCG hebben deze accreditatie in Noord-Nederland.

De accreditatie houdt in dat de integratie van palliatieve en oncologische zorg optimaal is gewaarborgd binnen het ziekenhuis, meldt het Martini Ziekenhuis. Palliatieve zorg is de zorg voor patiënten waarbij geen genezing meer mogelijk is.

Palliatief team

Het Martini Ziekenhuis was bijna 14 jaar geleden één van de eerste ziekenhuizen in Nederland met een palliatief team.

Annette van der Velden, internist-oncoloog en medisch coördinator van het palliatief team: ‘Om ook in de toekomst de beste palliatieve zorg te kunnen bieden hebben we de afgelopen jaren hard gewerkt om de palliatieve zorg te optimaliseren en dat heeft er toe geleid dat we voldoen aan de strenge richtlijnen van ESMO. We zien namelijk dat de palliatieve zorg binnen het ziekenhuis steeds belangrijker wordt. Deze accreditatie is de erkenning van ons standpunt dat palliatieve zorg een vast onderdeel hoort te zijn bij alle patiënten die niet meer beter worden.’

Over het palliatief team

Het Martini Ziekenhuis heeft een team van verschillende hulpverleners dat gespecialiseerd is in palliatieve zorg. Zij adviseren zorgverleners (specialisten, verpleegkundigen en huisartsen) hoe zij de zorg in de laatste levensfase kunnen optimaliseren.

Daarbij staat een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven voor de patiënt voorop.

Palliatieve zorg betreft niet alleen kankerpatiënten, maar ook patiënten met bijvoorbeeld ernstig hartfalen, longziekten en dementie.

 

Foto:
Staand vlnr: Bart Janmaat (Anesthesioloog en specialist pijnbestrijding), Jan Reindert Moes (ziekenhuisapotheker), Trees Smit (medisch maatschappelijk werker), Petra Veltman (verpleegkundig consulent palliatieve zorg) en Ruurd van de Water (geestelijk verzorger en verpleegkundig consulent palliatieve zorg) Zittend vlnr: Gertruud van der Werff (verpleegkundig consulent palliatieve zorg en coördinator palliatief team), Petra van Lune (Huisarts en kaderarts palliatieve zorg) en Annette van der Velden (internist-oncoloog en medisch manager palliatief team).

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden