GGD Groningen start op woensdag 28 september met de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2016. Ruim 36.000 inwoners van de 23 gemeenten uit de provincie Groningen ontvangen hiervoor een vragenlijst.
In deze vragenlijst staan onder andere vragen over lichamelijke en psychische gezondheid, zorggebruik, mantelzorg, zelfredzaamheid en leefomgeving.
Inwoners van de provincie Groningen, die een uitnodiging ontvangen kunnen vanaf 28 september door de vragenlijst digitaal of schriftelijk in te vullen. Niet alle inwoners ontvangen een vragenlijst; een computer selecteert steekproefsgewijs wie een vragenlijst ontvangt.
Dit is onderdeel van een grootschalig landelijk vragenlijstonderzoek naar de gezondheid en leefstijl van volwassenen vanaf 19 jaar en ouderen, dat één keer in de vier jaar plaatsvindt.
Ook de GGD’en in andere provincies starten deze maand de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen. Dit gebeurt op dezelfde wijze. Hierdoor is het mogelijk de resultaten op regionaal en lokaal niveau te vergelijken.
De landelijke en regionale resultaten van de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2016 worden medio juni 2017 bekend gemaakt.
Gemeenten gebruiken de regionale en lokale cijfers van de Gezondheidsmonitor als basis voor het Gemeentelijk Gezondheidsbeleid, dat eens in de vier jaar wordt opgesteld. Op basis van de resultaten kunnen de gemeenten en GGD Groningen gericht activiteiten organiseren om de gezondheid en het welzijn van inwoners te verbeteren.
De GGD’en voeren de Gezondheidsmonitor uit in opdracht van de gemeenten en werken hierin samen met GGD GHOR Nederland, het Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Meer informatie over de Gezondheidsmonitor vindt u hier:
Achtergrondinformatie Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2016
Veelgestelde vragen over de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2016