Privacygegevens 23 studentes op straat in Groningen

Foto: CC BY-SA 4.0/Wikipedia Commons/ Hardscarf

In Groningen is Studentenvereniging Vindicat opnieuw in opspraak, na het donderdag verschenen artikel ‘De Bangalijst van Vindicat‘ door de Groningse website Sikkom.

Het artikel verscheen na een anonieme tip in de inbox van Sikkom: “Dit schijnt van Vindicat te zijn, hoe zij hun vrouwelijke leden behandelen. Met naam, toenaam, foto en telefoonnummer.”, een lijst die is uitgelekt met een ‘selectie van de 23 mooiste mokkels’ onder de titel ‘De Oprechte Almanak, Het Ontzet’.

Privacygegevens

In het document staan de privacygegevens van 23 studentes en volgens de anonieme samenstellers, ‘een bindende rating’ die varieert van één tot vijf sterren. Bij de foto’s staan stippellijntjes om commentaar of een beoordeling te geven en hokjes om af te vinken.

Ook blijkt uit het voorwoord dat het niet de eerste keer is dat zo’n lijst is gemaakt.’Voor jullie ligt de derde editie van De Oprechte Almanak. Na het bedroevende jaar 2015, met welgeteld twee geile wijven, heeft de redactie besloten om dit jaar wél een Oprechte Almanak te maken. Jaar 2016 siert zich namelijk door haar grote aantal hete herten.’

Studentenvereniging Vindicat neemt ‘nadrukkelijk afstand’ van De Oprechte Almanak, melden diverse mediabronnen.

In de Groningse politiek noemt, De Jonge Socialisten, de jongerenafdeling van de PvdA, de lijst ‘volledig verwerpelijk en uiterst onsmakelijk’. ‘Vrouwen worden in deze zogenaamde ‘Oprechte Almanak’ onvrijwillig als een gebruikt, gemakkelijk verkrijgbaar vleesobject afgebeeld. Het is misselijkmakend seksisme van de hoogste gradatie,’ stelt voorzitter Rico Tjepkema.

Vindicat is de laatste tijd vaker vanwege dubieuze redenen in het nieuws geweest. Begin deze maand was er ophef over uitgelekte ontgroeningsfoto’s. En twee weken geleden bracht 925 het verhaal over aanrandingen tijdens de ontgroening bij de oudste studentenvereniging van Groningen. Ook het filmpje met seks op het dak van Vindicat is viraal gegaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen