Meeste Nederlanders willen Groningse gaswinning stoppen

Foto: De Redactie

Een ruime meerderheid Nederlanders wil dat de Groningse gaswinning stopt.

Bijna zes op de tien Nederlanders vinden dat de Groningse gaskraan verder dicht moet dan minister Kamp voorstelt in zijn concept-gasbesluit, meldt milieudefensie. Van de Groningers is dat zelfs driekwart.

Dat blijkt uit een opinie-onderzoek van I&O Research uitgevoerd in opdracht van Milieudefensie.

Gaswinning stoppen

Uit het onderzoek blijkt ook dat een ruime meerderheid van zowel Groningers als niet-Groningers voor volledig stoppen van de gaswinning is.

De belangrijkste argumenten om de gaskraan dicht te draaien zijn minder aardbevingen en minder CO2-uitstoot.

Minister Kamp wil de gaswinning vaststellen op 24 miljard kubieke meter per jaar, en nog meer in koude winters. Bovendien wil hij dit winningsniveau vastleggen voor vijf in plaats van één jaar.

“Minister Kamp wil over zijn eigen graf heen regeren. Talloze experts en onderzoeken benadrukken steeds: hoe minder gas, hoe veiliger. De kraan moet verder dicht!”, aldus Ike Teuling, campagneleider energie bij Milieudefensie. Groningers worden met dit gasbesluit vijf jaar buitenspel gezet. Milieudefensie pleit voor een gasbesluit van een jaar.

Het onderzoek is uitgevoerd onder 1500 Nederlanders, daarvan kwam een kwart uit de provincie Groningen. In deze provincie woont bijna 3,5 procent van alle inwoners van Nederland.

De Tweede Kamer debatteert woensdag 14 september over het gasbesluit. Milieudefensie roept de Kamerleden op het plan van minister Kamp te verwerpen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen