Waterkwaliteit vijvers Groningen redelijk tot goed

Foto: De Redactie

De waterkwaliteit in de vijvers in Groningen is over het algemeen redelijk tot goed.

Studenten onderzochten deze week de waterkwaliteit in de stad Groningen, tijdens de introductie bij het Kenniscentrum NoorderRuimte van de Hanzehogeschool Groningen. De metingen werden verricht met behulp van een app en een onderwaterdrone op 20 locaties werden metingen verricht, waarbij de waterkwaliteit werd gemeten.

Opvallende resultaten:

  • Bij een aantal vijvers werd een slechtere waterkwaliteit verwacht, omdat deze omringd is door bomen (bladval) in de omgeving of doordat eenden en ganzen (poepen) gebruik maken van het water. Tussen de waterkwaliteit van ‘geïsoleerde vijvers’ en vijvers die via een duikersysteem met andere vijvers verbonden zijn bleek geen verschil te zijn.

Hierbij werd vooral gekeken naar de aanwezigheid van nutriënten zoals Fosfaat. Bij een hoog fosfaat gehalte is de kans groter dat er algen groeien in het water en eventueel ziekten als blauwalg voorkomen.

  • Een 3D-scan met de drone, die elke 5 seconde nauwkeurige metingen doet, liet grote variatie zien in de metingen, dan meten van één punt en op één tijdstip in het water. Dit geeft een veel gedetailleerder en nauwkeuriger beeld, dan een enkele meting.

Op enkele plekken in vijvers werd een slechte waterkwaliteit gemeten. Er komt een nader onderzoek in samenwerking met waterschappen en gemeenten, om te kijken welke omstandigheden dit veroorzaken. Vervolgens worden oplossingen gezocht om de waterkwaliteit te verbeteren.

De pilot is met succes afgerond en wordt voortgezet door andere gemeenten in Nederland en in het buitenland, waaronder Azië, waar vrijwel geen inzicht is in de waterkwaliteit en slechts beperkte middelen beschikbaar zijn om dit inzicht te verkrijgen.

Lees ook: Studenten Hanzehogeschool Groningen onderzoeken waterkwaliteit in stad

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen