Groningen in actie tegen gaswinning komende week

Foto: CC BY-SA 3.0/ Wikipedia Commons/ Tubs

Groningen voert de komende week actie tegen het concept-gasbesluit van minister Kamp met een vierdaagse fietstocht en de noodklok luiden vrijdag 9 september met de manifestatie voor een gasvrij Groningen op de Grote Markt.

De week begint maandag 5 september waarop een delegatie Tweede Kamerleden van de commissie voor Economische Zaken naar de provincie Groningen komt voor een werkbezoek. Zij laten zich informeren over de toekomst van de gaswinning in het gebied.

Noodklok luiden

Vervolgens start dinsdag 6 september een vierdaagse fietstocht langs getroffen dorpen en gasvrije dorpsinitiatieven in het aardbevingsgebied in Groningen.

In alle dorpen luidt de noodklok en allerlei mensen sluiten onderweg aan. De fietsers verzamelen getuigenissen van gedupeerden.

De fietstocht eindigt vrijdag 9 september rond 19.00 uur op de Groninger Grote Markt met de manifestatie voor een gasvrij Groningen. De verzamelde getuigenissen worden aangeboden aan de Groningse CvK René Paas bij aankomst.

Milieudefensie zorgt dat deze ook terecht komen bij de tweedekamerleden die de week erna moeten beslissen over de toekomst van de regio.

Manifestatie voor gasvrij Groningen

De stoet loopt vervolgens in optocht luid bellend door de binnenstad onder het motto ‘Trek aan de bel voor Groningen!’. Eenmaal terug op de Grote Markt begint om 20.00 uur de manifestatie met optredens en een aantal sprekers, onder wie gedeputeerde Eelco Eikenaar en bewoners. De avond wordt om 21.00 uur afgesloten met het luiden van de ‘noodklok’.

De manifestatie en fietstocht zijn bedoeld om de Tweede Kamer op te roepen het concept-gasbesluit van minister Kamp af te wijzen. Een week na de manifestatie debatteert de Kamer over dat plan.

De ‘manifestatie voor een gasvrij Groningen’ wordt georganiseerd door Milieudefensie en de Coalitie Gasverzet Groningen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen