Feestelijke opening nieuwe seizoen taalondersteuning in de Week van de Alfabetisering

Foto: Communicatie Groninger Forum

Het is de Week van de Alfabetisering 2016, van maandag 5 tot en met zondag 11 september, waarin heel Nederland via activiteiten laaggeletterdheid onder de aandacht van mensen brengt.

Het Groninger Forum geeft op woensdagochtend 7 september in de Week van de Alfabetisering het feestelijk startsein voor een nieuw seizoen ondersteuning bij taalonderwijs aan laaggeletterden.

De ochtend, gepresenteerd door Gabrielle Glasbeek (Vrouw Holland), is bedoeld om de positieve kant van alfabetisering te benadrukken.

Elk jaar weer zijn er talloze mensen die de stap kunnen en durven zetten om hun kennis van de Nederlandse taal te vergroten. Bij het verwerven van de basiskennis van onze taal worden ze ondersteund door duizenden vrijwilligers.

Met die kennis krijgen ze niet alleen de mogelijkheid om zich uit te drukken in allerlei dagelijkse situaties maar ook om hun soms heel persoonlijke ervaringen op te schrijven. Een mooie illustratie daarvan is de serie collages-met-bijschrift die gemaakt is door een aantal cursisten na afloop van hun bezoek aan het Groninger Museum.

Taalheldenprijs

De ochtend heeft ook een officieel karakter. Aansluitend aan Gabrielles presentatie reikt wethouder Roeland van der Schaaf de Provinciale Taalheldenprijzen uit.

De Taalheldenprijs is een persoonlijke aanmoedigingsprijs voor mensen die zich op een bijzondere wijze blijvend inzetten om laaggeletterdheid in Nederland terug te dringen. De taalheldenprijs is een initiatief van de Stichting Lezen en Schrijven.

Feestelijke opening nieuwe seizoen taalondersteuning

De aanvang is om 9.45 uur in Groninger Forum, locatie Oude Boteringestraat 18 in Groningen. De entree is gratis.

Meer informatie via www.groningerforum.nl

Week van de Alfabetisering: 5 tot en met 11 september 2016

Zo’n 1,3 miljoen volwassen Nederlanders hebben moeite met lezen en schrijven. Het gaat om mensen die wel hun eigen naam kunnen schrijven, maar moeite hebben met het invullen van formulieren, het schrijven van een verjaardagskaart, het lezen van recepten, etcetera.

Het Groninger Forum biedt deze mensen taalondersteuning is de vorm van taalcafé’s, taalhuizen, leesclubs makkelijk lezen en meer. De taalonderwijsactiviteiten in het kader van alfabetisering passen perfect in een breed pakket aan educatieve activiteiten voor jong en oud.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen