Autogebruik neemt toe tijdens Operatie Ring Zuid, impact bij incidenten groot

20 jun , 14:35 Nieuws
drukte file oostepoort
Meer mensen nemen de auto in de afgelopen weken. Dat meldt Groningen Bereik in de tweewekelijkse update van Operatie Ring Zuid. Dit heeft een grote impact voor hulpdiensten en het OV.
Misschien wordt vaker de auto genomen onder invloed van het weer. Vooral automobilisten die door de stad rijden veroorzaken opstoppingen waar het OV en hulpdiensten last van hebben. "We blijven benadrukken dat het ook voor de komende weken, zeker tot aan de schoolvakantie, van groot belang blijft om de auto zoveel mogelijk te laten staan", aldus Groningen Bereikbaar. "Het netwerk draait, maar bij incidenten kan het zomaar leiden tot forse files en vertragingen voor het autoverkeer".
In de afgelopen twee weken waren er vertragingen op bekende locaties, zoals op de Stationsweg, rond de Helperzoomtunnel, tussen Haren en Waterhuizen en op de A7, N46, en noordelijke ringweg.
Vooral bij regenachtig weer was het drukker op de weg, waardoor vertragingen ontstonden. Door een storing aan de Driebondsbrug (oostelijke ringweg) ontstonden lange files vorige week woensdag. Daanaast blijft het druk en is er vooral sprake van vertraging in de spits.

Voortgang werkzaamheden

In de afgelopen weken werd vooral gewerkt rond de Herewegbuurt, de Rivierenbuurt en De Linie. Zo is de westzijde van het viaduct over de Hereweg afgebroken. De rest van dit viaduct volgt in september en oktober. Daarnaast is de de ondergrond van de zuidbaan van de oude ringweg ontgraven. Hier wordt nu gewerkt aan het verwijderen van de bouwkuip. Deze werkzaamheden duren nog tot 1 juli. De noordbaan is nog in gebruik als tijdelijke verbinding vanaf de Meeuwerderweg naar de Hereweg.
Ook het viaduct ter hoogte van de Verlengde Nieuwstraat is gesloopt. De komende weken gaat de sloop verder in westelijke richting. De oude ringweg is inmiddels verdwenen in de Rivierenbuurt, lagns het spoor en bij de Meeuwen en Europapark.

Afbouw

Aan de uiteinden van de verdiepte ligging bouwt de aannemer aan de aansluiting op het Julianaplein (westzijde) en het Europaplein (oostzijde). Aan de westzijde is onder andere grondwerk uitgevoerd. Verder zijn er damwanden afgebrand en geluidsschermen geplaatst. Aan de oostzijde is onder andere wapening aangebracht en beton gestort voor vloeren en wanden. Verder zijn prefab wandpanelen geplaatst.