Bedrijf gehackt dat communicatie verzorgt voor gemeenten en waterschappen; ook waterbedrijf Groningen slachtoffer

Foto: Publiek Domein

Cybercriminelen hebben mogelijk gegevens van burgers in handen gekregen door de systemen van AddComm te hacken, een bedrijf dat onder meer voor gemeenten en waterschappen de communicatie met inwoners en bedrijven verzorgt. De hackers hebben systemen versleuteld en data ontvreemd, meldt AddComm op zijn website.

Ook Waterbedrijf Groningen is het doelwit geworden van de cyberaanval. AddComm verstuurt onder andere rekeningen per post en per e-mail naar klanten, meldt het waterbedrijf.

Het bedrijf schrijft dat de hack op 17 mei werd ontdekt, toen systemen versleuteld bleken. De hackers hadden al sinds 5 mei toegang tot die systemen. Het gaat om een aanval met ransomware. De gestolen gegevens zijn nog niet gepubliceerd of verkocht, maar worden ‘gegijzeld’. Het is volgens AddComm nog onduidelijk welke gegevens van welke klanten zijn ontvreemd.

AddComm onderzoekt momenteel of er gegevens van Waterbedrijf Groningen-klanten in verkeerde handen zijn. “We hopen zo snel mogelijk uitsluitsel te krijgen van AddComm, zodat we onze klanten verder kunnen informeren”, aldus het waterbedrijf. “We zijn alert en hebben een voorlopige melding gedaan van de cyberaanval bij de Autoriteit Persoonsgegevens”.

Het Waterschap zelf adviseert op de website om ontvangen e-mails van een onbekende afzender deze niet te openen en weg te gooien. Klik ook niet op linkjes of bestandsbijlagen in e-mails van een onbekende of verdachte afzender. “Wees voorzichtig met verzoeken om persoonlijke informatie via e-mail, sms of telefoon, zelfs als het lijkt alsof deze van Waterbedrijf Groningen afkomstig zijn. Twijfel je aan de echtheid van een mail van Waterbedrijf Groningen? Bel dan altijd met onze klantenservice”.

AddComm zegt aangifte te doen bij de politie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen