Provincie: “Resultaat jaarrekening 2023 geeft geen rooskleurig beeld”

Foto: De Redactie

Het college van Gedeputeerde Staten heeft woensdag de jaarstukken over 2023 gepresenteerd. Rekening houdend met toekomstige noodzakelijke uitgaven komt de provincie uit op een rekening resultaat van nagenoeg nul aangezien het netto resultaat 200.000 euro negatief is. Ten opzichte van een begroting van 660 miljoen euro is dit een verwaarloosbare afwijking, meldt de provincie

De accountant heeft de jaarstukken van een goedkeurende verklaring voorzien en geeft aan tevreden te zijn met het controleproces. In de jaarstukken legt het college verantwoording af over het in 2023 gevoerde beleid en de uitgaven.

“Er is het afgelopen jaar veel bereikt en er zijn mooie resultaten neergezet”, aldus de provincie. Het bruto resultaat bedraagt 36,5 miljoen euro, maar onder aan de streep heeft de provincie dus een klein tekort over 2023 gerealiseerd. Dit heeft vooral te maken met het bestemmen van het bruto resultaat. Enerzijds heeft dit te maken met het uitvoeren van activiteiten van bestaand beleid die hun afronding krijgen in 2024. Anderzijds met het reserveren van verkregen afkoopsommen van het Rijk voor overdracht van bruggen en sluizen voor noodzakelijk toekomstig onderhoud.

Het negatieve resultaat van 200.000 euro laat zien dat de begroting van de provincie onder druk staat. Daarom is het nodig dat we in de toekomst financiĆ«le keuzes moeten maken. Met andere woorden ‘scherp aan de wind varen’. Hierbij speelt ook mee dat nog niet bekend is hoeveel middelen de provincie in de toekomst uit het Provinciefonds ontvangt. Provinciale Staten besluit op 10 juli over de bestemming van het bruto resultaat tijdens de Statenvergadering.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen