Vorig jaar 15 procent meer schuurinbraken in Groningen

Foto: CC BY-SA 3.0/ Wikipedia Commons/ Lander

Het aantal inbraken in schuren, bijgebouwen en garages neemt toe. Vorig jaar ging het ruim 397 keer mis in de provincie, een stijging van 15,4 procent vergeleken met 2022. Dat blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de Politie en het CBS. Het aantal schuurinbraken nam zelfs toe met 52 incidenten.

“Deze fikse toename laat maar weer zien, hoe belangrijk het is om ook schuren en garages goed af te sluiten met fatsoenlijke sloten”, aldus Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer. “Verzekeraars vergoeden ook alleen als de ruimte goed is afgesloten. Als de schuurdeur gewoon open stond, geldt de dekking niet”.
Hier meeste kans op een schuurinbraak

In absolute aantallen vonden in 2023 de meeste schuurinbraken plaats in de gemeente Groningen (202), gevolgd door Eemsdelta (34) en Oldambt en Midden-Groningen (beide 31). Pekela was juist de gemeente met de minste schuurinbraken (4).

“Inbraak in een schuur of kelderbox op hetzelfde adres als je huis, is in principe gedekt via je inboedelverzekering. Er moet wel echt sprake zijn van inbraak en er moet aangifte zijn gedaan bij de politie,” zegt Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer.

Naast Groningen, waren alleen schuren in Utrecht (+24,9%) in 2023 veel vaker doelwit van een inbraak.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen