Bevrijdingsfestivals hebben het ondanks steun overheid zwaar

02 mei , 16:15 Nieuws
bevrijdingsfestival groningen
Archief De Redactie

Gratis bevrijdingsfestivals hebben het financieel zwaar, ook al is het Rijk dit jaar voor het eerst bijgesprongen met een bedrag van 1 miljoen euro. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs verschillende festivals.

De bevrijdingsfestivals in Groningen, Zwolle, Amsterdam en Haarlem laten weten dat het organiseren van een gratis festival risicovol is door het weer, omdat ze het grotendeels moeten hebben van de consumpties van gasten op de dag zelf. Daarnaast krijgen ze geld van sponsoren, de gemeente, de provincie en nu dus ook de landelijke overheid.

De onzekerheid is sinds corona toegenomen door al gedane uitgaven, gestegen productiekosten en verduurzaming van de festivals, zoals de recycletokens voor bekers.

“We hebben weinig knoppen om aan te draaien om de inkomsten te vergroten”, legt Ebel Jan van Dijk uit, directeur van het Groningse bevrijdingsfestival. Het weer is volgens hem van “essentieel belang” omdat bezoekers geen ticket hebben en daardoor makkelijker thuisblijven. Vorig jaar was het weer zo slecht dat Groningen het festival voor een paar uur moest stilleggen.

Aanstaande vrijdag houdt de organisatie van het Bevrijdingsfestival in Groningen een Badeendenrace. De ‘Badeendenrace voor de Vrijheid’ is bedoeld als actie om geld in te zamelen voor het festival zelf, zodat er genoeg geld is voor de editie van volgend jaar.

Vrijdagmiddag laat de organisatie 6.000 badeendjes te water in de Papiermolen. Voorafgaand kunnen mensen een eendje kopen voor 5 euro. Daarvoor wordt een eendje, met bijbehorend nummer, te water gelaten. De koper van het winnende eendje wint de hoofdprijs. Daarnaast zijn er meer dan veertig andere prijzen te winnen. Wie een badeendje wil kopen voor de race, kan dat hier doen.

Op de Main Stage van het Bevrijdingsfestival is zondagavond een samenvatting te zien van de race en worden de winnaars bekend gemaakt.

De 1 miljoen euro van het Rijk was nodig om de festivals überhaupt op te laten starten na de verliezen van vorig jaar. Bestuurslid Hans Laroes van bevrijdingsfestival Zwolle zit aan tafel bij de gesprekken in Den Haag over de bevrijdingsfestivals en is “hoopvol”. Hij legt uit dat die 1 miljoen een eerste stap was en dat nu structurele afspraken moeten worden gemaakt tussen het Rijk en de festivals over financiering voor de komende drie tot vijf jaar. Daarbovenop moet dan nog een structurele afspraak komen over hoe bij te springen in het geval van bijvoorbeeld slecht weer.