Marktondernemers krijgen vijf jaar de tijd voor zero-emissiezone

(Archief de Redactie)
(Archief de Redactie)
Foto: Gemeente Groningen

Marktondernemers krijgen tot 2030 de tijd om over te stappen naar zero emissie. De gemeente heeft in overleg met de marktkooplieden een oplossing gevonden in de vorm van een jaarlijkse ontheffing voor de komende vijf jaar.

Vanaf 1 april 2025 geldt er een zero-emissiezone in de binnenstad van Groningen. Binnen die zone mogen alleen bedrijf en –vrachtauto’s rijden die uitstootvrij zijn. Uit een inventarisatieonderzoek naar de voertuigen van de marktondernemers, blijkt dat het voor een groot deel van de markt lastig is om in 2025 al de overstap naar zero emissie te maken.

Alle marktkooplieden, vaste standplaatshouders en seizoensplaatshouders kunnen de ontheffing tot 2030 jaarlijks aanvragen. De kosten voor deze ontheffing moeten nog worden vastgelegd. De ontheffing wordt verleend vanwege het gebrek aan geschikte uitstootvrije voertuigen en de lange afschrijftermijnen van de huidige voertuigen.

Bovendien is de markt een belangrijke economische trekker in de binnenstad. Marktkooplieden hebben geen of weinig alternatieven heeft dan het verkopen van hun waar binnen de zero-emissiezone.

De zero-emissiezone wordt ingevoerd om de luchtkwaliteit in de binnenstad te verbeteren, de geluidsoverlast te beperken en om meer ruimte te creëren voor voetgangers en fietsers.

Kijk voor meer informatie op groningendoethetzero.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen