Oproep: Lap geen verkeersregels aan laars tijdens Operatie Ring Zuid

Foto: De Redactie

Aanpak Ring Zuid en Groningen Bereikbaar roepen het verkeer in de stad Groningen op zich aan de verkeersregels te houden tijdens de werkzaamheden van Operatie Ring Zuid.

Automobilisten hebben te maken met verkeersopstoppingen en vertragingen tijdens Operatie Ring Zuid in de stad Groningen. “Dat zien wij, want we zijn naast de stremmingen aan het werk”, aldus Aanpak Ring Zuid. “We horen het ook van onze buren en mensen die ons bezoeken. Maar we horen ook steeds vaker dat sommige automobilisten in hun haast de verkeersregels aan hun laars lappen. Te hard rijden, door rood rijden, over het fietspad rijden. Dat leidt tot gevaarlijke situaties”.

Aanpak Ring Zuid en Groningen Bereikbaar roepen daarom iedereen op: ‘vertrek op tijd, bewaar je geduld en houd je aan de verkeersregels’.

De oproep blijft aan iedereen wanneer dat kan, de auto te laten staan. Werk thuis, plan je vergaderingen online, parkeer je auto op een P+R en reis met het openbaar vervoer en de fiets.

“Daarmee help je jezelf, de veiligheid van je medeweggebruikers, de stad Groningen en ons als werkers aan de ring”, meldt Aanpak Ring Zuid.

Als het deze laatste maanden nog lukt om het hoofd koel te houden, kunnen wij doorwerken en op 2 september de ring weer teruggeven aan Groningen”.

Tips

Om rekening te houden met de eventuele vertragingen geven de beide organisaties tips. Automobilisten die echt met de auto moeten rekening houden dat het druk is op de weg en dat je op afzettingen stuit die je niet verwacht had.

  • Het advies is op tijd te vertrekken en rekening te houden met extra reistijd. Dit kan oplopen tot een kwartier. “Ga je eerder van huis, dan kom je in ieder geval op tijd –en zonder stress – op de plek van bestemming”.
  • Geef ruimte aan de hulpdiensten, want bij noodsituaties telt elke seconde voor ambulances, brandweerauto’s en politie. Rijden zij met de sirenes aan, geef ze dan alle ruimte.
  • Houd de kruispunten vrij en rijd een kruispunt op als je zeker weet dat je kunt oversteken. Zo staat er geen verkeer halverwege het kruispunt waardoor verkeer vanuit andere richtingen geblokkeerd wordt. Ook de hulpdiensten hebben last van de geblokkeerde kruispunten. “Kijk goed vooruit, en stop op tijd”.
  • Sluit aan als je in de file staat en laat geen grote gaten vallen, waardoor de file niet langer wordt dan nodig is. Ook kan goed aansluiten net het verschil maken of een auto achter je direct naar een afslag kan of moet wachten.
  • Rits zo laat mogelijk als je invoegt op een andere strook. Rijd zo ver mogelijk door. “Het voelt misschien wat ongemakkelijk, maar zo wordt de weg het beste benut”.
  • Houd de busstroken vrij, ook bij lange wachtrijen zodat de bussen niet opgehouden worden. Daarin zitten juist de reizigers die de bus hebben gepakt om geen onnodige bijdrage aan files te leveren.
  • Kies voor Rondje Ring. Meestal is de omleidingsroute via de ringweg de snelste route. De ringweg is beter op de verkeerstoename berekend. Daar rijdt het verkeer goed door. Bovendien wordt dan geen onnodige overlast in de wijken veroorzaakt.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen