Afsluitingen en verkeersmaatregelen in Helpman

Foto: Google Maps

Vanaf aanstaande vrijdag, 26 april gaat Operatie Ring Zuid een nieuwe fase in. In fase 3 en fase 4 zijn andere delen van het Julianaplein en de zuidelijke ringweg afgesloten. Om te voorkomen dat verkeer sluiproutes nemen via de wijk Helpman, worden verschillende verkeersmaatregelen genomen.

De afgelopen maand was de aansluiting van en naar Drachten met het Julianaplein afgesloten. Vanaf 27 april verandert dit en wordt de nieuwe verbindingsboog van Drachten richting Assen, de nieuwe Julianabrug en bij het Vrijheidsplein de verbindingsboog van Ring West richting Julianaplein in gebruik genomen.

Vanaf vrijdagavond is bijna het hele Julianaplein een week lang afgesloten. Alleen de rijrichting vanaf Drachten naar Assen blijft bruikbaar. Na de meivakantie, vanaf 6 mei gaat het Julianaplein weer open alleen voor verkeer vanaf de A28 vanuit Assen in de richting van de A7 naar Drachten en andersom.

Om te voorkomen dat het verkeer via de zuidoostelijke wijken gaat rijden worden de volgende maatregelen genomen:

Helperzoom onder het viaduct dicht

De Helperzoom is onder het viaduct van de zuidelijke ringweg afgesloten vanaf vrijdagochtend om 6.00 uur. De afsluiting geldt voor alle verkeer in beide richtingen, van en naar de Waterloolaan. Er wordt daarom een tijdelijke weg aangelegd van de Helperzoom naar de Hereweg via de Kempkensberg. Voor fietsers is hier deze periode een tijdelijk fietspad in beide richtingen.

Autoverkeer kan in één richting over de weg rijden: van de Helperzoom naar de Hereweg rijden. Autoverkeer naar bijvoorbeeld Duo kan omrijden via de Verlengde Hereweg en de Goeman Borgesiuslaan. De afsluiting duurt tot in het najaar van 2024.

Vanuit Helperzoomtunnel niet linksaf naar Helperzoom

Ook kan verkeer straks vanuit de Helperzoomtunnel niet meer links afslaan naar de Helperzoom, zodat verkeer niet zijn eigen route zoekt via het zuidelijk gedeelte van Helpman. Al het verkeer wordt naar rechts geleid, richting het noorden. Zo kan verkeer via de tijdelijke weg bij de Kempkensberg naar de Hereweg rijden. Door deze afsluiting kan verkeer niet over de hele Helperzoom rijden van het noorden naar het zuiden. Dit is om te voorkomen dat de Goeman Borgesiuslaan en De Savornin Lohmanlaan in deze periode heel druk worden. Deze maatregel start ook aanstaande vrijdag en duurt tot 2 september.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen