In stad Groningen meeste fietsendiefstallen; landelijk op vijfde plaats

Foto: Henk SCHENKELS via Pixabay

Vorig jaar werden er in de provincie Groningen 3.345 fietsendiefstallen gemeld. Dit aantal ligt 21% hoger dan het jaar ervoor. Vooral in Veendam en Het Hogeland sloegen fietsendieven het afgelopen jaar veel vaker toe. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie en het CBS.

Groningen gemeente met meeste incidenten

Vooral in de gemeente Groningen sloegen criminelen vorig jaar vaak hun slag (2.720 fietsendiefstallen). De gemeente is zelfs goed voor 81,3% van alle fietsendiefstallen in de provincie. Andere Groningse gemeenten met veel diefstallen zijn Eemsdelta (120) en Midden-Groningen (110).

Provincie

Het aantal fietsendiefstallen nam binnen de provincie Groningen het sterkst toe in Veendam. Hier was vorig jaar een ruime verdubbeling van fietsendiefstallen: 128,6% meer dan in 2022. Ook in Het Hogeland (+75%) en Eemsdelta (+41,2%) werden in 2023 veel meer fietsen gestolen dan een jaar eerder.

In Westerwolde, Stadskanaal en Pekela was juist een daling. In Pekela nam het aantal geregistreerde incidenten het sterkst af (-66,7%).

“Het aantal fietsdiefstallen ligt waarschijnlijk nog hoger, omdat niet iedereen aangifte doet. Bij elektrische fietsen is het wel verplicht om bij de politie de diefstal te melden als je aanspraak wilt maken op een vergoeding van de verzekering. Het aantal elektrische fietsen is toegenomen en dit kan ook een deel van de stijging van de aangiftes verklaren”, aldus Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer.

In de provincie Groningen werd vorig jaar in elke gemeente een fiets gestolen. Van alle Groningse gemeenten met meer dan 25 fietsendiefstallen in 2023 gaat het naar verhouding het vaakst mis in de gemeente Groningen. Hier zijn in een jaar tijd 19,4 fietsendiefstallen gemeld per 1.000 huishoudens. Dit aantal ligt een stuk hoger dan het provinciale gemiddelde van 11,1.

Top 5

Groningen (gemeente): 19,4 fietsendiefstallen per 1.000 huishoudens
Veendam: 6,2 fietsendiefstallen per 1.000 huishoudens
Eemsdelta: 5,6 fietsendiefstallen per 1.000 huishoudens
Oldambt: 5,3 fietsendiefstallen per 1.000 huishoudens
Midden-Groningen: 3,9 fietsendiefstallen per 1.000 huishoudens

“Hou er wel rekening mee dat er bepaalde voorwaarden zijn als je fiets uit de achtertuin of bijvoorbeeld de schuur wordt gestolen. Zo moet de schuur goed afgesloten zijn en zowel in de tuin als de schuur moet de fiets op slot staan”, waarschuwt woonverzekering-expert Michel Ypma.

Landelijk staat de gemeente Groningen met 2.270 fietsendiefstallen op de vijfde plaats. Amsterdam staat op de eerste plaats, met 10.920 diefstallen. Rotterdam telde er 4.755, Den Haag 4.450 en Utrecht 4.040. In het hele land steeg het aantal fietsdiefstallen met bijna 10 procent naar 85.000 stuks.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen