Daling van WW-uitkeringen in Groningen

Foto: De Redactie

In Groningen nam het aantal WW-uitkeringen af, na vijf maanden stijging. Dat meldt uitkeringsinstantie UWV.

WW-uitkeringen in Groningen

Eind maart ontvingen 6.207 inwoners van de provincie Groningen een WW-uitkering. Dat is 1,9% van de Groningse beroepsbevolking. In de gemeente Groningen ontvingen 2.553 inwoners een uitkering, een lichte daling van 0,3 procent.

Landelijk nam het aantal WW-uitkeringen toe in de afgelopen maand met 0,5%. Ten opzichte van vorige jaar steeg de WW zowel in Groningen (+7,9%) als landelijk (+10,3%).

Grote krapte in mobiliteitsbranche

Sinds begin dit jaar ervaart de helft van de ondernemers in de mobiliteitsbranche het tekort aan arbeidskrachten als een belemmering voor het bedrijf. Dit blijkt uit de publicatie Mobiliteitsbranche in beeld van UWV. De mobiliteitsbranche bestaat uit verschillende deelsectoren in de meer technische kant (zoals automonteurs, autoschadeherstellers en autospuiters) en de commerciële kant (zoals verkopers van auto’s, vracht- en bedrijfswagens). Verreweg de meeste functies in de mobiliteitsbranche zijn technische beroepen.

In de provincie Groningen staan er op het moment ongeveer 50 vacatures open voor technische functies in de mobiliteitsbranche. Hoewel dit aantal niet erg groot is en in de tweede helft van 2023 wat is gedaald, is het duidelijk hoger dan voor de coronapandemie. Technisch personeel is daarnaast in vrijwel alle sectoren moeilijk te vinden. Binnen de technische vacatures in de mobiliteitsbranche is automonteur het meest gevraagde beroep.

De mobiliteitsbranche heeft relatief jong personeel. In de mobiliteitsbranche speelt vergrijzing een minder grote rol. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de transport & logistiek, die de meest vergrijsde sector is in Groningen. Van de werkenden in de mobiliteitsbranche is 23% jonger dan 25 jaar. In alle andere sectoren is dit 17%. Het aandeel 55+ is juist lager in de mobiliteitsbranche: gemiddeld zijn 17% van de werkenden 55 jaar of ouder, terwijl dat gemiddeld in alle sectoren 22% zijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen