Voedselbos als nieuwe collegezaal voor Zernike Campus

Foto: CC0/PxHere

Op het terrein van BuildinG op de Zernike Campus komt een voedselbos. Dat wordt een collegezaal in de buitenlucht waar straks buitencolleges worden gegeven en studenten daar onderzoek kunnen doen. Het gaat om een initiatief van Piet Zijlstra, projectleider bij kennis- en innovatiecentrum BuildinG, dat is gevestigd op de Zernike Campus, meldt de Hanzehogeschool.

Voor de ontwikkeling van het bos ontvangt Zijlstra 125.000 euro van de Rabobank ter ondersteuning van het project.

Het voedselbos heeft de vorm van een hoefijzer en bestaat uit inheemse bomensoorten en appel-, peren en notenbomen. “Zo krijg je een soort collegezaalomgeving, zegt Zijlstra. “We willen graag dat er lessen plaatsvinden in het voedselbos.” Het bos wordt ongeveer 20 meter breed en 30 meter lang.

Student Jurre van der Velde is bezig met het ontwerp en de indeling van het bos. Als het bos klaar is, wordt het ook gebruikt voor onderzoek naar bijvoorbeeld het verkoelend effect van bomen, biodiversiteit en het groeiproces van bomen.

Stichting Koploperbos levert de bomen voor het voedselbos. Zijlstra ziet graag een samenwerking met het mbo. “Het bos moet ook onderhouden worden. Dat is een mooi onderwijsproject voor mbo-studenten. De eerste contacten met AOC Terra zijn ook al gelegd.” Zijlstra hoopt daarnaast dat medewerkers van bedrijven op de Campus gebruik gaan maken van het bos als ontmoetingsplek. “We willen een toegankelijk leefgebied creëren waar natuur, onderwijs, bedrijven en lokale gemeenschappen samenkomen.”

‘Friluftsliv’

Het voedselbos wordt ook ingezet voor het concept ‘Friluftsliv’. Dit begrip betekent ‘leven in de open lucht’. Het gaat over leren in, van en over de natuur. Volgens Zijlstra kan het bos bijdragen aan ideeën over het welzijn van studenten door bijvoorbeeld het verminderen van stressklachten, het ontwikkelen van de natuurverbondenheid en meer natuurbeschermend gedrag.

Eerste schep

De feestelijke start van het project vond plaats op 5 april, waarbij de eerste schep in de grond werd gezet door Annemarie Hannink, lid van het College van Bestuur. Als alles volgens planning verloopt, is het voedselbos half november klaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen