Operatie Ring Zuid vrijdag van start: Ring Zuid en Julianaplein vijf maanden dicht

Foto: De Redactie

Vanavond, op vrijdag 22 maart om 22.00 uur precies begint Operatie Ring Zuid, waarbij Groningen te maken krijgt met vijf maanden verkeershinder.

Tijdens deze periode worden nieuwe delen van de zuidelijke ringweg verbonden aan bestaande wegen. De operatie duurt tot 2 september en bestaat uit vijf fases.

In het komende weekend, bestaand uit twee dagen, begint fase 1. Maandag start direct al fase 2.

Werkzaamheden

Fase 1: 23 en 24 maart

Fase 1 begint vrijdagavond en duurt tot maandagochtend. Tijdens dit weekend wordt een tijdelijke verbinding gemaakt voor het verkeer van Assen naar Hoogezand. Daarbij gaat het om het verwijderen en plaatsen van barriers (lage muurtjes), geleiderails en borden. Ook worden de verkeerslichten weggehaald. Daarnaast wordt gestart met het wegfrezen van asfalt op het tijdelijke Julianaplein.

Fase 2: 25 maart – 26 april

De tweede fase begint maandagochtend. Op het Julianaplein zijn dan alleen de twee tijdelijke verbindingen Assen > Hoogezand en Hoogezand > Assen in gebruik, waarbij verkeer kan doorrijden zonder verkeerslichten.

De werkzaamheden in deze tweede fase zijn vooral baan de westzijde van het Julianaplein en bij het Vrijheidsplein. Bij het Julianaplein breken we De tijdelijke Julianabrug wordt afgebroken de nieuwe Julianabrug klaargemaakt. Ook wordt de verbindingsboog Drachten richting Assen afgebouwd. Bij het Vrijheidsplein wordt de verbindingsboog Ring West richting Julianaplein klaar voor gebruik gemaakt.

Fase 2 eindigt in de nacht van 26 op 27 april met het inrichten van de nieuwe verkeerssituatie. Tijdens deze ‘omzetnacht’ worden betonnen barriers geplaatst, belijning aangebracht en hekken verplaatst.

Vervolgens gaat de derde fase in, die duurt van 27 april tot en met 5 mei, gedurende de meivakantie.

Laat de auto staan

Groningen Bereikbaar en Aanpak Ring Zuid roepen automobilisten op om in deze periode de auto zoveel mogelijk te laten staan en waar dat kan thuis te werken, de fiets te pakken of met het openbaar vervoer te reizen. Lukt dat niet, reis dan via een P+R of buiten de spits en volg de aangegeven omleidingsroutes. Deze oproep is nodig omdat er elke dag 80.000 auto’s (20%) minder op de wegen in Groningen moeten rijden. Als het autoverkeer niet afneemt, is de kans groot op een verkeersinfarct, waarbij auto’s in de stad uren muurvast staan.

Maatregelen om verkeer door te laten stromen

Om ervoor te zorgen dat het verkeer in de stad zoveel mogelijk kan doorstromen zijn er een aantal verkeersmaatregelen, waaronder het instellen van eenrichtingsverkeer op de Van Ketwich Verschuurlaan onder het viaduct van de A28. Een andere maatregel is het doseren bij bestaande en extra verkeerslichten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen