Treinstations in Groningen niet populair bij treinreizigers

Foto: De Redactie

Treinreizigers in de provincie Groningen waarderen Zuidhorn net als afgelopen jaar als het best gewaardeerde station in de provincie. Op de landelijke lijst staat het station op de zesde plek. Station Haren is met een zevende plaats het meest gewaardeerd in de gemeente.

Dat blijkt uit de Stationsbelevingsmonitor 2023, een jaarlijks onderzoek in opdracht van NS en ProRail onder meer dan 83.000 treinreizigers.

Na Zuidhorn volgen Roodeschool op de tweede plaats met een 7,8 en Delfzijl op plek drie met een 7,6.

In de landelijke lijst met 393 station in Nederland volgt Roodeschool na Zuidhorn op de 17e plaats en Delfzijl op de 33e plek.

Haren staat in de landelijke lijst met een 7,5 op de 76e plaats, gevolgd door station Groningen Europapark op plek 96. Het hoofdstation in de gemeente is pas te vinden op plaats 195 met een 7,2. Station Groningen Noord (het Noorderstation) bijna onderaan de Nederlandse ranglijst, met een 330ste plek op de lijst van 393 stations.

De algemene waardering voor Nederlandse treinstations ligt gemiddeld op een 7,2. Dat is een eerste daling in zeven jaar. Reizigers gaven stations in 2022 een gemiddeld rapportcijfer van 7,32. In 2021 was dat 7,31 en in 2016 was dat nog 6,94.

De daling van 2023 ten opzichte van 2022 is volgens de NS te verklaren door het toenemende aantal reizigers na corona. “Stations werden drukker, wat invloed heeft op de waardering, terwijl het tijdens de coronajaren met weinig reizigers juist rustig was op het station. Ook de terugkeer van de forens na veel thuiswerken heeft invloed op de score. Die is doorgaans kritischer op zijn station dan reizigers die een dagje uit zijn.”

Klimmen-Ransdaal

Het Limburgse treinstation Klimmen-Ransdaal staat net als vorig jaar op één. Reizigers waarderen het station op de Zuid-Limburgse Heuvellandlijn met een 8,7, het hoogste cijfer ooit. Het station werd vorig jaar, in 2019 en 2020 ook al als beste beoordeeld.

Het minste station vinden de reizigers nog altijd Lage Zwaluwe met een cijfer van 4,6. “Ondanks verbeteringen, zoals vernieuwing van het perron en de verlichting, blijven reizigers het station sfeerloos vinden”, aldus de NS. Het station ligt op afstand van het dorp en naast de snelweg. NS en ProRail doen onderzoek hoe ze het station kunnen verbeteren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen