NS past kaartverkoop met samenreiskorting aan

Foto: De Redactie

Het kopen van een treinkaartje met samenreiskorting gaat vanaf maandag 19 februari veranderen. Vanaf die datum is een samenreiscode nodig van de abonnementhouder. Met deze aanpassing verwacht de NS dat er minder reizigers met een ongeldig vervoersbewijs reizen en er minder discussie en vervelende situaties ontstaan in de trein.

Met de samenreiskorting kunnen abonnementhouders 40 procent korting cadeau doen aan bijvoorbeeld een familielid, vriend of collega. Daarbij moet hij of zij wel zelf meereizen in de daluren of in het weekend. De medereiziger hoeft op dit moment alleen een kaartje met samenreiskorting te kopen. Maar ‘helaas komt het regelmatig voor dat reizigers met deze korting reizen, maar onduidelijk is met wie ze meereizen,’ aldus de treinvervoerder.

Veiligheidsmaatregel

De nieuwe methode moet bijdragen aan de veiligheid van het NS-personeel en medereizigers. Er is daarmee namelijk geen onduidelijkheid meer over met wie wordt meegereisd. De abonnementhouder genereert een code die vervolgens gedeeld kan worden met de medereiziger. Die heeft de code nodig om een e-ticket te kopen of om de samenreiskorting te activeren binnen het eigen NS-abonnement. De conducteur kan vervolgens bij controle op zijn scanner zien met welke abonnementhouder wordt meegereisd.

Overgangsperiode

Tot 22 april is er een overgangsperiode en kunnen reizigers ook nog via de oude methode reizen met de samenreiskorting. Vanaf 22 april kan dat alleen nog met een samenreiscode via de NS-app en website en verdwijnt de samenreiskorting uit de kaartautomaat. Reizigers kunnen ook terecht bij de OV-servicewinkel.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen