GGD waarschuwt: Pas op met kwik, breng barometers en thermometers weg!

Foto: CC0/Pxhere

De GGD vraagt met een voorlichtingscampagne aandacht voor kwik. De boodschap: ‘check of je een kwikthermometer of kwikbarometer in huis hebt en breng hem weg naar de milieustraat’.

Sommige mensen hebben nog een oude thermometer of barometer met kwik in huis. Kwik is giftig en heel moeilijk op te ruimen. Als een voorwerp met kwik kapot valt, is dat een risico voor je gezondheid en het kan je ook heel veel geld kosten.

Kwikvergiftiging

“Vooral in een barometer zit veel kwik en het is ontzettend moeilijk om dat weer op te ruimen. Als kwikdruppels achterblijven, bijvoorbeeld achter een plint of in een kier van de vloer, verdampen ze langzaam tot kwikdamp. De bewoners ademen dat in en lopen daardoor kans op een kwikvergiftging”.

Vooral zwangeren en kinderen zijn gevoelig voor kwik en kunnen ernstige klachten krijgen,” legt adviseur gezonde leefomgeving Simone Schoevaars uit.

Voorkom hoge kosten

Kwik is een bijzondere stof: het splitst zich gemakkelijk in hele kleine zilverkleurige bolletjes die overal achter en onder rollen. Het blijft ook makkelijk plakken aan bijvoorbeeld schoenen of sokken. Omdat kwik zo lastig op te ruimen is moet er meestal een professioneel schoonmaakbedrijf komen. Vaak moet de vloerbedekking of een laminaatvloer worden afgevoerd en moeten er veel spullen weg. De kosten worden niet altijd vergoed door de verzekering.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen