Nieuwe hbo-master Duurzame en Gezonde Voeding bij Hanzehogeschool

Foto: De Redactie

Studenten, die zich willen verdiepen in de toekomst van voedsel kunnen vanaf februari 2024 terecht bij de gloednieuwe master Duurzame en Gezonde Voeding van de Hanzehogeschool Groningen.

Deze master voor hbo is uniek in Nederland en voorziet volgens de hogeschool in een groeiende behoefte onder studenten en werkveld en zoekt oplossingen voor actuele en brandende probleemvragen.

Relevant en actueel

Studenten worden tijdens de nieuwe tweejarige master opgeleid tot experts die de veranderende behoeftes rondom voedselsystemen en voeding kunnen vervullen. Voedsel speelt een belangrijke rol in actuele vraagstukken, zoals klimaatverandering, gezondheid, biodiversiteit, watervoorziening en stabiele voedselproductie. Het unieke aan deze master is dat studenten gaan samenwerken met bedrijven, docenten en onderzoekers aan oplossingen voor probleemvragen.

Belang voor Noord-Nederland

Maarten Mols is opleidingsmanager van de nieuwe master. “Noord-Nederland geldt van oudsher als een belangrijke producent van grondstoffen. We hebben als het Noorden daarom de mogelijkheden om een voorloper te zijn binnen de eiwit- en voedseltransitie. De regio heeft mensen nodig die deze transitie kunnen versnellen en tot die versnellers worden onze studenten opgeleid. Grote voedselproducenten, ook in Noord-Nederland, staan te springen om dit soort mensen”.

Samen met het werkveld

Ook bijzonder aan de master zijn de vraagstukken die worden aangeleverd vanuit het werkveld. Mathijs Niehaus van de Graanrepubliek is een van de deelnemers vanuit die hoek. Hij kan voor iedere module van de master wel een opdracht bedenken. “We eten bijvoorbeeld veel producten die we in ons land niet kunnen telen. Zijn deze te vervangen door lokale producten? Boeren hebben soms producten die sterk lijken op de wensen van de koks of producenten. Door beide groepen bij elkaar te brengen kunnen vraag en aanbod beter op elkaar worden afgestemd”.

Kijk voor meer informatie: hanze.nl

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen