Duizenden vrijwilligers in Groningen worden bedankt

Foto: Via VRIJDAG

Op deze donderdag, 7 december krijgen ruim 4.000 vrijwilligers een bedankkaartje in de brievenbus tijdens de Nationale Dag van de Vrijwilliger. Daarmee worden de vrijwilligers bedankt voor hun waardevolle inzet voor onze provincie. Vele anderen ontvingen al waardering met een plekje op de digitale Wall of fame van vrijwilligers.

Alle organisaties in Groningen die draaien op vrijwilligers konden afgelopen maand speciaal ontworpen Groningse bedankkaartjes bestellen. Het initiatief Vrijwilligers Groningen stelde deze kaarten gratis beschikbaar.

Vrijwilligers

In Groningen draaien veel verenigingen, initiatieven en projecten op vrijwilligers. Denk aan een fietsmaatje voor een mindervalide buurtgenoot, coachen van een jeugdteam bij de sportclub, opknappen van een kinderkamer van een minimagezin, organiseren van een tweedehands kledingmarkt, belangenbehartiging van (sociale) huurders, koffie schenken aan dorpsgenoten in het dorpshuis, etc. Al deze vrijwilligers maken Groningen een fijnere provincie om in te wonen.

Cijfers vrijwilligerswerk in Groningen

Uit diverse onderzoeken blijkt dat veel vrijwilligersorganisaties het zwaar hebben. Grootste uitdaging in Groningen is het vinden van bestuursleden (69%). Jongeren verleiden voor vrijwilligerswerk is eveneens een pittige taak (68%). Een meerderheid (51%) van de verenigingen staat open voor bestuursvernieuwingen om het vrijwilligerswerk aantrekkelijker en toegankelijker te maken voor o.a. jongeren en nieuwkomers. Vrijwilligers in Groningen die recentelijk zijn gestopt met hun vrijwillige inzet geven aan zich niet meer te willen binden (27%) of geen tijd meer te hebben (27%). Al langere tijd neemt het aantal vrijwilligers af en neemt de werkdruk van huidige vrijwilligers toe, blijkt ook uit een recente rondgang van OOG TV.

De organisaties achter Vrijwilligers Groningen vinden het belangrijk om mensen die zich inzetten als vrijwilliger in het zonnetje te zetten. Ook geven zij advies en ondersteuning op maat en organiseren ze kennis- en leersessies op allerlei onderwerpen voor de besturen en vrijwilligers. De waarderingscampagne 2023 voor vrijwilligers is een initiatief van Groninger Dorpen, Huis voor de Sport Groningen, CMO STAMM, KultuurLoket, Link050, Stichting Present en Humanitas.

Kaarten kunnen tot eind december besteld worden via vrijwilligersgroningen.nl/bedankt.

De campagne is mogelijk gemaakt door de provincie Groningen en gemeente Groningen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen