Ouders van Geuko in hoger beroep tegen zorgverzekeraar

Foto: Dennis Jak, via Stichting Adventure Geuko

De ouders van de 11-jarige Geuko uit Winschoten gaan in hoger beroep tegen hun zorgverzekeraar. De ouders gaan in hoger beroep om de behandeling van Geuko veilig te stellen na het afgewezen vonnis voor vergoeding van de behandeling van Geuko.

Al zeven jaar lijdt Geuko aan Acute Flaccid Myelitis (AFM). Wat in de zomer van 2016 begon als een verkoudheid, sloeg binnen 24 uur om in ernstige verlamming in armen, benen, nek, romp en ademhalingsspieren. Sindsdien is Geuko rolstoel gebonden en heeft hij 24/7 beademing nodig.

Onlangs spanden vader Gert Jan en moeder Gerda een kortgeding aan tegen de zorgverzekeraar, die vindt dat de door de artsen van Geuko voorgeschreven behandeling niet vergoed kan worden vanuit het verzekerde basispakket, waardoor broodnodige behandelingen uitblijven.

Hoger beroep

De advocaat van de familie is ervan overtuigd dat het vonnis op cruciale punten onjuist is en heeft sterke argumenten om het hoger beroep te winnen.

Bij het vonnis werd niet getwijfeld aan de noodzaak van de behandeling. Maar de rechter bepaalde dat hij niet de juiste persoon is die hierover kan beslissen en verwijst naar Zorginstituut Nederland, terwijl het zorginstituut aangeeft niet over de individu te gaan en terug verwijst richting de rechter.

De advocaat van Geuko vindt dat er voldoende bewijs aanwezig is dat aangeeft dat de behandeling voldoet aan de stand van wetenschap en praktijk, mede door onderzoek vanuit diverse organisaties die aangeven dat intensieve revalidatie uiteindelijk in 2024 opgenomen wordt in de basisverzekering. Maar dat betekent niet automatisch dat Geuko hiervoor in aanmerking komt door gebrek aan de juiste zorg.

De verlate motivatie van het vonnis wordt toegeschreven aan ziekte van de rechter en een te hoge werkdruk, wat mogelijk heeft geleid tot gehaaste besluitvorming op cruciale punten.

De rechter erkende twee van de vier punten van redelijkheid en billijkheid, met betrekking tot de financiële last en het ontbreken van een alternatieve behandeling in Nederland. Erkenning van de noodzaak van de therapie voor Geuko en de ernst van zijn situatie werden echter betwist door de rechter, ondanks bewijs van ernstig lijden.

Geuko heeft zijn zelfstandigheid verloren en zit 24/7 aan de beademing. Zijn waardigheid is aangetast en hij leeft in angst omdat hij nergens terecht kan en de veiligheid van zijn gezondheid niet kan worden gewaarborgd.

“Om dan nog niet te spreken over al het lichamelijk leed dat bij zijn ziekte komt kijken”, aldus Gert Jan van Lang, de vader van Geuko.

Daarnaast toonden gesprekken met experts aan dat intensieve revalidatie vergelijkbaar met de voorgestelde therapie al wordt erkend en gefinancierd in Nederland vanaf 2024. Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt ook de effectiviteit van dergelijke behandelingen.

In een race tegen de tijd lanceren de ouders van Geuko een crowdfundingcampagne om de benodigde 30.371 euro op te halen en de behandeling van Geuko veilig te stellen.

Lees ook: Vader van zoontje Geuko (11) luidt noodklok: “Vier keer moesten we al afscheid nemen”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen