Nacht van de Nacht in Groningen

28 okt 2023, 13:15 Nieuws
groningen chapel martini sint joris 9304 martinitoren cco pexels
Deze zaterdag 28 oktober vindt de 19e Nacht van de Nacht plaats. In Groningen zijn er uiteenlopende activiteiten om stil te staan bij het belang van duisternis in onze provincie.
De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement georganiseerd door de Natuur en Milieufederaties. Tijdens de Nacht van de Nacht worden er door het hele land honderden evenementen georganiseerd in het donker en doven honderden bedrijven en gemeenten lichten van gebouwen en reclameverlichting.
Al die overbodige verlichting veroorzaakt lichthinder en energieverspilling. Ook raakt het ritme van mensen en dieren verstoord. Mens en dier hebben het natuurlijke ritme van de nacht nodig om uit te rusten, voor hun gezondheid en voor een sterke weerstand. Daarnaast worden jaarlijks miljoenen trekvogels verstoord of ze sterven door lichthinder.
Zowel in de stad als provincie Groningen worden diverse activiteiten georganiseerd.
Zo is de Nacht te beleven aan de Rijksuniversiteit Groningen met een Reis door de ruimte. In de Bernoulliborg is een uitgebreid programma voor zowel kinderen als volwassenen en bij goed weer zullen er telescopen buiten staan, maar ook bij slecht weer is er genoeg te beleven. Met rondleidingen, lezingen of een astronomische knutselhoek voor kinderen. Er zijn lezingen te volgen over de fascinerende natuur in de Oosterkerk, is er een excursie in het Dark Sky Park Lauwersmeer of bij kaarslicht dineren.
Het is een greep uit vele mogelijkheden.
Kijk voor alle activiteiten in de stad en provincie op de nachtvandenacht.nl