Verkeerslichten Maagdenbrug zijn uit

Foto: CC BY-SA 4.0/Wikipedia Commons/Elvesham

Deze week zijn de verkeerslichten rond de maagdenbrug, op het kruispunt tussen de Turfsingel, de W.A. Scholtenstraat en de Kattenhage uitgezet. Ook de voorrangssituatie is gewijzigd en is de snelheid verlaagd naar 30 kilometer per uur.

In juli kondigde de gemeente al aan dat de verkeerslichten worden uitgezet. In 2022 vond al een proef plaats. Sinds juli 2022 rijden de bussen niet meer via de Grote Markt en daardoor is het het aantal bussen op de Diepenring toegenomen. Sindsdien staan er regelmatig lange rijen bij de verkeerslichten bij de Maagdenbrug. Om de doorstroming te verbeteren werd toen al een proef gedaan met het tijdelijk uitzetten van de verkeerslichten. Toen bleek dat de wachttijden afnamen. Ook bleek volgens de gemeente dat het kruispunt ook zonder werkende verkeerslichten de hoeveelheid verkeer goed aan kon en dat er geen onveilige situaties ontstonden.

De verkeerslichten zijn in de de nacht van maandag op dinsdag uitgezet. De voorrangssituatie is nu veranderd en staat aangegeven met haaietanden. Het gebied rond de Maagdenbrug is nu een 30-kilometerzone. Voor voetgangers zijn zebrapaden aangelegd.

De stoplichten staan er nog wel, maar zijn niet meer werkzaam. Tot begin 2024 wordt de nieuwe verkeerssituatie samen met de politie, het OV-bureau, de Fietsersbond en de Werkgroep Toegankelijk Groningen gemonitord.

Lees ook: Verkeerslichten Maagdenbrug gaan vanaf oktober uit

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen