Troonrede Koning: ‘Demissionaire status kabinet mag bij afhandeling aardbevingsschade geen vertraging opleveren in Groningen’

Foto: CC BY-SA 3.0/Wikipedia Commons/ Rudolphous

In de tiende troonrede van koning Willem-Alexander dinsdagmiddag benoemde de koning de aardbevingsproblematiek in de provincie Groningen opnieuw.

De troonrede bevatte verder nauwelijks nieuws en bestond vooral uit een samenvatting van de eerder uitgelekte plannen van het demissionaire kabinet voor 2024. Rode draad in zijn troonrede was het maatschappelijk weefsel, dat hij aanstipte rond onder meer kansenongelijkheid, democratie en bestaanszekerheid.

“De demissionaire status van het kabinet betekent onvermijdelijk terughoudendheid in het doen van nieuwe voorstellen”, aldus de koning. “Er zijn onderwerpen die hoe dan ook om daadkracht vragen: het armoedevraagstuk, het herstel voor de toeslagenouders, de afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen, MH17 en de steun aan Oekraïne”.

De demissionaire status van het kabinet mag volgens de koning bij de afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen en de toeslagenaffaire geen vertraging oplopen. “De inwoners van het aardbevingsgebied kunnen erop rekenen dat de agenda van schadeherstel en versterking, sociale maatregelen en economisch perspectief in goed overleg wordt uitgevoerd”.

De koning sloot de troonrede af met een grote opdracht voor iedereen die politieke of bestuurlijke verantwoordelijkheid draagt om mensen houvast en hoop te bieden in een tijd van grote veranderingen. “Zo kunnen we blijven bouwen aan het maatschappelijk weefsel van ons land”, aldus de koning.

De hele troonrede is hier te lezen.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen