Finalisten Groninger Cultuurprijzen 2023 bekend

De drie winnaars van de Groninger Cultuurprijzen 2019. (Archief Redactie)
De drie winnaars van de Groninger Cultuurprijzen 2019. (Archief Redactie)
Foto: Provincie Groningen

De finalisten van de Groninger Cultuurprijzen 2023 zijn vrijdagmiddag bekend gemaakt door de provincie Groningen. Een jury heeft negen genomineerden geselecteerd in de drie categorieën voor professionals, amateurs en talenten.

Finalisten Groninger Cultuurprijs in de categorie professionals zijn fotograaf Joram Krol, Paradigm (house en techno evenementen) en zangeres/songwriter Izaline Calister. Spoken-word artiest Cissy Joan, DJ Coco Coquelicot en het Wabi Sabi Theater (multidisciplinair theater) dingen mee voor de prijs in de categorie beste talent. In de categorie voor amateurkunst zijn de genomineerden multidisciplinair theater Bab Ad-Daar, het theaterfestival Jonge Harten en fotograaf Jesse Palsgraaf.

Jury

De jury heeft alle 179 aanmeldingen beoordeeld en een top-drie samengesteld. De jury, bestaand uit Maria Koijck, Jan-Gerd Krüger, Mohamed Yusuf Boss, Renée Luth en Peter Weening, wijst ook de winnaars aan.

De prijzen worden vrijdag 6 oktober 2023 uitgereikt tijdens een feestelijke avond in de voormalige Suikerfabriek in Groningen. René Paas (commissaris van de Koning en voorzitter Prins Bernhard Cultuurfonds Groningen) en Tjeerd van Dekken (gedeputeerde Cultuur provincie Groningen) reiken de prijzen uit. De winnaars van de prijzen ontvangen een geldbedrag van 5.000 euro.

In 2019 werden de Groninger Cultuurprijzen voor het laatst uitgereikt. Door de coronacrisis en de gevolgen daarvan voor de cultuursector werden in de afgelopen drie jaar geen prijzen uitgereikt. De Groninger Cultuurprijzen zijn een initiatief van de provincie Groningen en het Prins Bernhard Cultuurfonds Groningen en bedoeld voor personen, instellingen of groepen die een bijzondere impuls geven aan de culturele sector in de provincie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen