Code oranje voor Groningen; geen treinverkeer NS in Noord-Nederland vanaf 9.30 uur (Update)

05 jul 2023, 8:56 Nieuws
trein met logo ns tahr78 cc by sa 30 wikipedia commons
Het belooft een onstuimige dag te worden. Het KNMI heeft daarom code oranje afgegeven voor de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel, het Waddengebied en Zuid-Holland.
Voor de provincie Groningen worden windstoten verwacht tussen de 100 en 120 kilometer per uur. Het KNMI meldt dat door de extreme weersomstandigheden veroorzaakt door storm 'Poly' schade en gevaar kan ontstaan door omvallende bomen, het afbreken van takken en rondvliegende voorwerpen.
Het weersinstituut heeft zelfs code rood afgegeven voor Friesland, het Ijsselmeergebied en Noord-Holland. Voor de rest van Nederland geldt code geel, waarbij windstoten worden verwacht tussen de 75 en 100 kilometer per uur.
Code oranje geldt voor Groningen tussen 12.00 en 14.00 uur, gevolgd door code geel tot 16.00 uur. De verwachting is dat daarna de wind afneemt.

Geen treinverkeer

De NS legt vanaf 9.30 uur het treinverkeer vanaf Amersfoort, Zwolle, Groningen en Leeuwarden stil. De storm is volgens de NS “aanzienlijk zwaarder dan verwacht” en daarom neemt de spoorwegmaatschappij extra maatregelen, staat op de website. De reisplanner wordt bijgewerkt en kan nog onjuiste informatie vertonen.
Ook de treinen van Arriva rijden sinds 10.00 uur niet meer. Het advies aan reizigers is kort voor vertrek de reisplanner te checken. De bussen in Groningen rijden nog wel.

Bruggen in Groningen onbediend vanwege storm

Vanwege de storm Poly worden bruggen in de provincie Groningen sinds woensdagochtend niet meer bediend. Daardoor is het niet mogelijk voor schepen om in en uit de stad Groningen te varen en moet het verkeer omrijden. In Groningen geldt code oranje.