Hogescholen zijn dit jaar gestart met een pilot voor een doctoraatstraject, de Professional Doctorate (PD). Daarmee introduceert het hbo een nieuw onderwijs- en onderzoekstraject waarmee het de grenzen in de beroepspraktijk wil verleggen.
Bij de Hanzehogeschool starten de eerste twee Hanze Professional Doctorate kandidaten met hun hbo promotietraject. Agustin Martinez gaat een PD doen binnen het domein Kunst + Creatief en Lieke Dalstra binnen het domein Gezondheid & Welzijn.
Binnen het domein Kunst + Creatief start de Hanze PD-kandidaat Agustin Martinez met zijn onderzoek “Via esthetische ervaringen deelgenoot worden van AI”. Agustin gaat in fieldlabs artistieke omgevingen bouwen met sensoren die signalen omzetten in geluid en beeld. Door die esthetische ervaring gaan mensen hopelijk anders aankijken tegen de rol van Artificial Intelligence (AI).
Lieke Dalstra gaat binnen het domein Gezondheid & Welzijn onderzoek doen naar hoe de leefomgeving verbeterd kan worden zodat deze positief bijdraagt aan de leefstijl en gezondheid van de bewoners van Appingedam. Het doel van dit PD-traject is om met bewoners, professionals en beleidsmakers een substantiële bijdrage te leveren aan een leefomgeving die beter aansluit bij de wensen en behoeften van bewoners. De leefomgeving moet aanzetten tot leefstijlverbetering en uiteindelijk tot gezondheidsverbetering en meer gezonde levensjaren voor de inwoners van Appingedam.
De PD-kandidaten krijgen vier jaar de tijd om hun traject te voltooien. De Hanze heeft 11 pilot plekken beschikbaar in vier (van de zeven) domeinen: Kunst + Creatief, Energie & Duurzaamheid, Gezondheid & Welzijn en Techniek & Digitalisering.
De PD maakt een doorlopende leerlijn van associate degree via bachelor en master tot doctorate in de beroepskolom mogelijk. Tevens voorziet het in de toenemende behoefte aan hoogopgeleide professionals die in staat zijn complexe beroepsgerichte kennis- en ontwerpvragen op te pakken. PD is een investering in de bredere aansluiting van het hbo op de arbeidsmarkt, omdat de leerroute altijd in de praktijk wordt uitgevoerd. De kandidaat maakt kennis met de laatste ontwikkelingen in de beroepspraktijk en verandert door zijn of haar onderzoek daadwerkelijk iets aan die praktijk.
De pilot is opgestart door de Vereniging Hogescholen in samenwerking met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en Regieorgaan SIA. Het ministerie van OCW neemt een groot deel van de bekostiging op zich.